NOS Nieuws

Straf verdubbeld voor Israëliër die ongewapende Palestijn (17) doodschoot

Het Israëlische hooggerechtshof heeft de straf verdubbeld van een voormalige grenswacht die vier jaar geleden een ongewapende Palestijnse tiener doodschoot. Ben Dery werd in april veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf. Hij moet nu 18 maanden de cel in.

Dery had bekend dat hij de Palestijn doodschoot hoewel die geen bedreiging voor zijn leven vormde. Nadat de aanklacht veranderd was van moord naar dood door schuld, legde Dery een bekentenis af.

Het besluit de straf te verzwaren werd met twee stemmen tegen één genomen. In het vonnis staat dat de eerste straf niet in overeenstemming was met de zwaarte van de actie van Dery, die de commandant was van een groep grenswachten. Hij moet ook een schadevergoeding van 14.000 dollar aan de familie van de Palestijn betalen.

Dery schoot met scherp in plaats van met rubberkogels op de 17-jarige Palestijnse jongen Siam Nuwara. Die werd in de borst geraakt. De jongen werd beschoten nadat de groep waar hij bij hoorde, was gestopt met het gooien van stenen naar Israëlische militairen.

Het incident was op 15 mei 2014 in de buurt van Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. In eerste instantie had Dery verklaard dat hij rubberkogels had gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl