NOS Voetbal

Dringen aan de top in de eerste divisie

Het wordt oorlog in de eerste divisie. Met Sparta, Roda JC en FC Twente zijn drie sterke ploegen tot de Keuken Kampioen Divisie toegetreden. Voeg daarbij NEC en je hebt vier recente eredivisionisten die allemaal omhoog willen. Maar hoe? Vier echte clubmensen laten hun licht schijnen over het seizoen dat vanavond begint. Wat veranderde er bij hun club in de afgelopen maanden? Hoe zien zij de toekomst? Is er hoop in het gedrang naar de top? En is dit wel echt de sterkste eerste divisie ooit?

De spelersbus NEC komt aan in Emmen

Roda JC

Pascal Geurts, is sinds 2000 de clubarchivaris van Roda JC en zag hoe zijn ploeg degradeerde door thuis met 1-2 van Almere City FC te verliezen. Geurts: "Het viel tegen, ik had het niet verwacht. Het is wel even wennen, laten we eerlijk zijn, de bezoekersaantallen, de aandacht van de media: het is nu allemaal ietsje minder."

De effecten van de degradatie waren direct voelbaar in Limburg: diverse medewerkers hoefden niet terug te keren in het Parkstad Limburg Stadion, waaronder clubicoon Ger Senden, bijna dertig jaar werkzaam voor de club. Daarnaast hangt de komst van investeerder Aleksej Korotajev nog altijd boven de markt.

Zou het alsnog goedkomen met de man die al bijna twee jaar als redder van Roda JC wordt aangekondigd, maar nog altijd in Dubai wacht op de afloop van een rechtszaak? Geurts: "Elke week denk je: er komt een goed bericht. Maar moeten we ons wel op 1 persoon richten? Het zijn mooie verhalen. Als het gaat lukken is het meegenomen, maar de club richt zich ook op andere opties."

Roda-JC-trainer Robert Molenaar

De clubarchivaris zag het sterk vernieuwde Roda - zo'n 15 spelers vertrokken in wat zo'n beetje een jaarlijkse trektocht in Zuid-Limburg is geworden - in meerdere oefenduels en dat zag er aardig uit. Goed genoeg voor promotie? Geurts: "We hebben degradatie eerder meegemaakt, maar we willen zo snel mogelijk terug. Roda is toch echt een eredivisionist." Mooie gedachte, maar dat willen meer clubs. Bijvoorbeeld in Nijmegen.

Het Parkstad Limburg Stadion van Roda JC

NEC

Bij NEC zijn ze al even gewend aan de pijn van verlies. Na de 16e plaats in de eredivisie in 2017 en de daaropvolgende degradatie in de play-offs tegen NAC wist NEC het afgelopen seizoen de hooggespannen verwachtingen niet waar te maken. "De verwachting was natuurlijk dat we zouden promoveren", zegt Jacqueline Vermeer, eventmanager van de Nijmegenaren en sinds 2002 werkzaam voor de club. "Dat dit niet lukte was natuurlijk een klap, maar je voelde het wel al aankomen."

Met een vernieuwde selectie en diverse herkenbare gezichten ziet Vermeer een nieuwe wind waaien door haar club. "NEC is best een lastige club met veel stakeholders, maar er is nu rust met hoofdtrainer Jack de Gier, assistent Patrick Pothuizen en keeperstrainer Gábor Babos. Allemaal mensen die respect afdwingen en zeggen: 'Doe even normaal.' Die mentaliteit sijpelt door in de organisatie."

Hooggespannen verwachtingen zijn wat haar betreft verleden tijd: "We moeten reëel zijn en aan de buitenwereld duidelijk maken dat kampioen worden niet vanzelfsprekend is."

Blijdschap bij Almere City-trainer Jack de Gier na de zege op Roda JC, De Gier stapte over naar NEC

Een jaar na de degradatie moest NEC wat inkrimpen, vijf tijdelijke medewerkers hoefden niet terug te keren, maar op andere terreinen ziet Vermeer, onder andere verantwoordelijk voor de organisatie van clinics en evenementen voor de businessclub, positieve ontwikkelingen.

"Er is veel vertrouwen en positivisme rond de club. We hebben nu al meer seizoenkaarten verkocht dan vorig jaar, we hebben een hoofdsponsor en een rugsponsor op het shirt: het shirt en de broek zijn nog nooit zo goed verkocht als dit jaar. Er is veel vertrouwen van de zakelijke markt. We gaan er iets moois van maken."

Sparta

Trek deze zomer langs amateurvelden in het land, daar waar profteams trainen, en hoor de bewonderende woorden over Sparta. Wat een team voor de eerste divisie. Weliswaar vertrok een klein leger aan huurspelers, maar met Adil Auassar, Édouard Duplan, Stijn Wuytens, Lars Veldwijk en de uit de rapwereld teruggekeerde Royston Drenthe lijkt Sparta favoriet voor de titel.

Charles van der Steene heeft het allemaal al meegemaakt in zijn bijna 38-jarige loopbaan bij de Rotterdammers. Het bestuurslid commerciële zaken kon zoals veel Spartanen in eerste instantie niet geloven dat zijn club door FC Emmen werd geveld en degradeerde. Hoe moest Sparta de trein weer op de rails krijgen? Zouden er gedwongen ontslagen vallen?

Dat laatste wist de club te vermijden, stelt Van der Steene: "We hebben onze mensen aan boord kunnen houden, al zijn sommige contracten wel aangepast of bijvoorbeeld teruggebracht van 5 naar 3 dagen."

De transferzomer kende enkele meevallers voor Sparta. Julian Chabot werd verkocht aan Groningen en voor enkele doorverkochte spelers streken de Rotterdammers nog een percentage van de transfersom op. "Door die transfers, en de goede belangstelling van bedrijfsleven en publiek, hebben we onze financiële positie behoorlijk kunnen restaureren en zijn we tot een redelijk gezonde exploitatie gekomen", zegt Van der Steene.

De enige doelstelling van Sparta is een terugkeer naar de eredivisie, zegt de bestuurder. Duurt een verblijf in de Keuken Kampioen Divisie langer dan 1 of 2 jaar dan dreigen alsnog financiële problemen: "Een aantal jaar in de eerste divisie betekent dat we de tering naar de nering moeten zetten. Als we structureel in de eerste divisie spelen, kunnen we de huidige uitgaven niet bolwerken met verminderde inkomsten." Vrijdagavond heeft Sparta direct een idee waar het staat: dan wacht de kraker uit tegen FC Twente.

Tonny van der Linden, Eddie Achterberg, Henk Temming (r)

FC Twente

Die club beleefde een roerige zomer met nieuwe financiële problemen en een vrachtje nieuwe spelers.

Het is wel even wennen, een eredivisieseizoen zonder FC Twente. Eddy Achterberg, clublegende en als werknemer ambassadeur van FC Twente, toont zich bij Langs De Lijn En Omstreken nog altijd teleurgesteld: "Dat is in- en intriest". De oud-middenvelder komt veel bij bedrijven in de regio. Wat merkt Achterberg na de degradatie? Achterberg: "Ik merk dat mensen erachter staan, op een verschrikkelijk abnormale manier. Je gaat een klasse lager spelen, niet iedereen was tevreden, maar we hebben 20.000 jaarkaarten verkocht."

Komt het ooit weer goed met de recente Champions League-deelnemer? Achterberg verwijst naar andere clubs waar het een tijd minder ging: "AZ heeft het meegemaakt, Vitesse heeft het meegemaakt, Utrecht heeft het meegemaakt, Feyenoord heeft het meegemaakt. Het is bij ons nu heel erg minder gegaan, en het is nog niet allemaal hosanna."

De periodetitel, die kan uitkomst bieden. Achterberg: "Het geluk is dat we vier perioden hebben. Emmen is zevende geworden afgelopen jaar en zit in de eredivisie. Dat kan zomaar gebeuren. Dat geluk hebben we. Daar moeten we op hopen, dat we een periodekampioenschap pakken. En als het dan helemaal mooi zou zijn: dat we kampioen zouden worden."

FC Twente

De sterkste eerste divisie ooit?

Het is makkelijk gezegd: met Sparta, Roda JC en FC Twente in de Keuken Kampioen Divisie zou dit wel eens de sterkste eerste divisie ooit zijn. Niet waar, zegt Simon Gleave, hoofd sportanalyse bij Gracenote, een bedrijf dat handelt in sportdata. "De eerste divisie is lang niet de sterkste aller tijden", zegt hij.

Gleave baseert zijn uitspraak op de Euro Club Index, een ranglijst die Europese voetbalclubs beoordeelt op basis van resultaten, samengesteld door Hypercube en Gracenote. Gleave: "Als wij de laatste 12 seizoenen in de eerste divisie analyseren, zien wij dat de laatste paar seizoenen, inclusief het huidige seizoen, wat minder sterk zijn dan de seizoenen aan het begin van die twaalf jaar."

De redenen die Gleave aandraagt voor de verminderde speelsterkte: Nederlandse clubs zijn minder sterk geworden de afgelopen jaren, de beloftenelftallen van onder andere Ajax en PSV hebben de gemiddelde kwaliteit verlaagd, net als de uitbreiding naar 20 teams. De sterkste vijf teams in de Keuken Kampioen Divisie zijn volgens de Euro Club Index van sterk naar minder sterk: FC Twente, Roda JC, NEC, Jong Ajax en Sparta.

Inderdaad ongeveer de publieke opinie. Gek genoeg zijn deze vijf ploegen weer niet de sterkste in de eerste divisie als je kijkt naar de afgelopen jaren. De sterkste top vijf was volgens Simon Gleave actief in het seizoen 2014/2015. NEC, Roda JC, RKC Waalwijk, De Graafschap en VVV-Venlo scoorden toen beter op de Euro Club Index dan Jong Ajax, NEC, Roda JC, FC Twente en Sparta dit jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl