De 'Queen of Soul' in 2015

'Zoals zij 'Natural Woman' zong, die vrouw was gewoon een baas'

"Het is nog niet helemaal tot me doorgedrongen, ik weet niet zo goed wat ik moet voelen", zegt zangeres Shirma Rouse. Ze werd vandaag gebeld door haar manager over de dood van Aretha Franklin (76). De 'Queen of Soul', wier nummers Rouse de afgelopen maanden vertolkte in een theatertournee.

Van Respect tot Think en Natural Woman, alle grote hits van Franklin kwamen in de voorstelling Shirma sings Aretha voorbij. "Het was om haar te eren. Ik vond het heel gaaf om zoiets te doen terwijl ze nog leefde. Het voelt gek om nu over haar te praten terwijl ze er niet meer is", zegt Rouse.

De zangeres heeft een diep respect voor Franklin. "Zij heeft heel veel gedaan voor de muziek: zij heeft de soul op de kaart gezet. Maar ze heeft ook veel gedaan voor de mensheid, voor de zwarte cultuur. Ze heeft de vrouw een stem gegeven. Daar ben ik haar heel erg dankbaar voor."

Ze liet niet over zich heen walsen

Voor de voorstelling is Rouse uitgebreid in het leven van Franklin gedoken. "Uit biografieën blijkt dat ze zeker niet over zich liet heen walsen. Ze had een heel duidelijke mening over hoe dingen moesten klinken, over wat ze wilde opnemen. Ik vind dat te gek. Dat je als vrouw die rol aanneemt."

De grootste hit van Franklin was Respect, een cover van een nummer van Otis Redding. Het werd het lijflied voor zowel de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging als de tweede feministische golf. In 60 jaar tijd bracht Franklin meer dan 40 albums uit en in de jaren 60 en 70 scoorde ze vele top-10-hits. Ze vormde een bron van inspiratie voor zangeressen als Whitney Houston, Alicia Keys en Annie Lennox.

Zo kennen we Aretha Franklin

Ook voor Rouse is de 'Queen of Soul' altijd een grote inspiratie geweest. "Zij wist mij altijd te raken. Aretha wakkerde aan dat ik ging nadenken over: wat wil ik dat de luisteraar gaat voelen als die mij hoort. Wat wil ik de luisteraar vertellen. Dat is bijzonder, dat was Aretha."

Tot haar grote spijt heeft ze Franklin nooit live zien optreden. "Ik heb tot twee keer toe een concertkaartje gekocht, maar beide keren werd het afgezegd. Soms denk ik wel eens: ik had het niet moeten uitstellen. Want van alle artiesten in de wereld, is zij voor mij de grootste."

Toen ik haar op die manier 'Natural Woman' zag zingen, dacht ik: die vrouw is gewoon een baas.

Shirma Rouse, zangeres

Franklin kampte al jaren met gezondheidsproblemen. Toch trad ze zo nu en dan nog op. Rouse denkt terug aan een optreden van een paar jaar geleden. "Ze zong Natural Woman op zo'n manier dat je echt niet doorhad dat ze ziek was. Op dat moment werd voor mij bevestigd: deze vrouw is gewoon een baas.'

Franklin trad in november vorig jaar voor het laatst op, tijdens een benefietgala voor de Elton John AIDS Foundation. Dit jaar zegde ze een aantal geplande concerten af, omdat ze te zwak was. De zangeres overleed vandaag op 76-jarige leeftijd, in het bijzijn van haar familie en vrienden.

'Queen of Soul' Aretha Franklin (76) overleden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl