NOS Nieuws

Wekdienst 15/8: Indië-herdenking en opgeruimde stranden

Goedemorgen! In Den Haag worden vandaag de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het voormalige Nederlands-Indië herdacht en de organisatoren van de Beach Clean Up-actie maken bekend hoeveel afval er begin augustus van de Nederlandse stranden is gehaald.

Het blijft vandaag waarschijnlijk droog. Er zijn perioden met zon en in de loop van de dag stapelwolken. Het wordt 22 graden aan zee en lokaal 25 graden in het zuidoosten. Donderdag wordt het nog iets warmer en kan het lokaal 30 graden worden in het zuidoosten. In de loop van de middag neemt wel de kans op stevig onweer toe.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Tijdens de Indië-herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het voormalig Nederlands-Indië herdacht. Tussen 12.15 en 13.45 uur doet de NOS live verslag op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app.
    NOS Evenementen sprak met de dochter van Bep Rietveld, die honderden portretten schilderde van kinderen in jappenkampen:
De portretten van Bep Rietveld
  • De organisatoren van de Beach Clean Up actie maken bekend hoeveel afval begin augustus van de Nederlandse stranden is gehaald.
  • Correspondent Rop Zoutberg sprak met Afrikaanse migranten in Ceuta, een Spaanse stad in het noorden van Marokko. Het is ze gelukt om de grens over te komen, maar hoe nu verder? Later vandaag lees je het op NOS.nl.

Wat heb je gemist?

Meer dan 2,3 miljoen Venezolanen zijn sinds het begin van de economische en politieke crisis uit Venezuela gevlucht. De meeste inwoners van het land vluchtten naar Colombia, Ecuador, Peru en Brazilië, meldt de VN. Zeker 1,3 miljoen vluchtelingen waren ondervoed. In Venezuela zijn er grote voedsel- en medicatietekorten.

De vluchtelingencrisis is meer dan een jaar geleden begonnen. Voor die tijd verlieten ook veel Venezolanen het land, maar dat was meestal vanwege politieke redenen. Nu gebeurt dat door de ernstige tekorten. In Venezuela wonen 32,8 miljoen mensen. Zeker 7 procent van de inwoners heeft de afgelopen jaren het land verlaten.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Nederlanders bewegen het meest van alle Europeanen. Van alle Nederlanders doet zo'n 80 procent wekelijks aan fietsen, wandelen, tuinieren of zwemmen. Het Europese gemiddelde ligt op 44 procent. Dat blijkt uit de Eurobarometer - sport en fysieke activiteit, een rapport van de Europese Commissie. De koppositie komt onder andere door de prima infrastructuur in Nederland.

De grote hoeveelheden fiets- en voetpaden maken het makkelijk om bijvoorbeeld op de fiets naar het werk te gaan. Verder blijkt dat wij vooral bewegen en sporten voor ons plezier. In de meeste andere landen doen mensen dat vooral om hun gezondheid te verbeteren.

Fietsers op de Lekdijk bij Schalkwijk

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl