België viert de derde plaats op het WK
NOS Sport

Is België nu eindelijk een topsportland?

22 medailles wonnen ze al deze zomer. Na jaren van droogte en achterstand, en een klein minderwaardigheidscomplex, lijkt België zichzelf stilletjesaan een topsportland te mogen noemen.

Historisch was de bronzen plak op het wereldkampioenschap voetbal. Het enorme feest in Brussel vorige maand was daarom veelzeggend. België is toe aan sportsuccessen. Na De Europese Kampioenschappen atletiek, turnen, wielrennen, triatlon en zwemmen, vorige week in Glasgow en Berlijn, hebben onze zuiderburen nog meer te vieren.

Natuurlijk kunnen de negentien medailles van de Belgen niet op tegen Rusland (66 medailles) of Groot-Brittannië (74). Ook aan Nederland (43) kunnen ze nog lang niet tippen. Maar ze spreken in België wel van de succesvolste sportzomer ooit.

Meerkampster Nafi Thiam veroverde goud bij de EK atletiek

Goud werd behaald door gymnaste Nina Dewael, de baanwielrenners Kenny de Ketele en Robbe Ghys, tijdrijder Victor Campenaerts, Koen Naert op de marathon, de aflossingsploeg op de 4x400 meter en natuurlijk meerkampster Nafi Thiam, die in 2016 (toen pas 21 jaar) ook al de olympische titel veroverde.

Een verdienste van beleid, legt de Vlaamse sportminister Philippe Muyters uit op de Belgische Radio 1. "We zijn daarmee gestart na de Spelen van 2012 in Londen. We kozen er toen voor om echt in te zetten op tien sporten."

Want Londen was voor de Belgen een fiasco. Een zestigste plaats op de medaillespiegel. Nul goud, eenmaal zilver en twee keer brons. Het roer moest overduidelijk om.

Sindsdien wordt het geld in België dus zorgvuldiger besteed. Niet een beetje op alles, maar veel op een beetje. Ook zijn er nieuwe sportcampussen gebouwd, met topsportscholen en wetenschappelijke ondersteuning vanuit universiteiten.

Bovendien worden sporters 'gecentraliseerd'. "Een één-campus-model", zegt Muyters. "Dus elke topsport maar op één plaats: alle turners in Gent. Zwemmen, judo en hockey in Antwerpen. En atletiek en volleybal in Leuven."

Ook in atletiek presteerde België nooit eerder zo goed als afgelopen week in Berlijn, waar door de (in meerderheid Waalse) atleten zes medailles werden gewonnen. Het goud van Naert was sensationeel. En Thiam is nog steeds pas 23.

Dat belooft wat voor Tokio over twee jaar, zou je zeggen. Na het debacle in 2012 herstelden de Belgen zich al door in Rio in totaal zes medailles te pakken, waarvan tweemaal goud.

"Rio was al prachtig", aldus Muyters. "Ik ga ervan uit dat met die verdere focus naar het prestatiegerichte en het individuele van de sporter, we in Tokio de lijn kunnen doortrekken."

Koen Naert met zijn gouden medaille op de marathon

De succesvolle Belgische sportzomer

Sport(er) Toernooi Medaille
Emma Plasschaert (Laser Radial) WK zeilen Goud
Nafi Thiam (meerkamp) EK atletiek Goud
Belgische estafetteploeg mannen (4x400) EK atletiek Goud
Koen Naert (marathon) EK atletiek Goud
Kenny De Ketele en Robbe Ghys (koppelkoers) EK baanwielrennen Goud
Victor Campenaerts (tijdrit weg) EK wielrennen Goud
Nina Derwael (brug) EK turnen Goud
Kevin Borlée (400 meter) EK atletiek Zilver
Bashir Abdi (10.000 meter) EK atletiek Zilver
Kenny de Ketele (puntenkoers) EK baanwielrennen Zilver
Nicky Degrendele (keirin) EK baanwielrennen Zilver
Nina Derwael (balk) EK turnen Zilver
Hermien Peters en Lize Broekx EK kajak Brons
Belgisch voetbalelftal WK voetbal Brons
Jonathan Borlée (400 meter) EK atletiek Brons
Jolien D'Hoore (scratch) EK baanwielrennen Brons
Wout Van Aert (wegwedstrijd) EK wielrennen Brons
Axelle Klinckaert (vloer) EK turnen Brons
Githa Michels EK mountainbike Brons
Kimberly Buys (50 meter vlinderslag) EK Zwemmen Brons
Marten Van Riel EK Triatlon Brons
Gemengd triatlonteam EK Triatlon Brons

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl