John Volkers, Michel Boeting en Leo Oldenburger
NOS Sport

Na succesvolle EK's: 'De Europese Spelen hebben geen toekomst'

De ene dag Dafne Schippers in actie, dan weer Epke Zonderland, en tussendoor ook nog Kirsten Wild en Ferry Weertman. De gasten van het Sportforum hebben de afgelopen week genoten van De Europese Kampioenschappen.

Dat heeft wel gevolgen voor een ander evenement. "Ik zie voor de Europese Spelen geen toekomstperspectief", oordeelt Volkskrant-journalist John Volkers.

Voorafgaand aan de gecombineerde EK's, waar atleten van zeven grote sporten (atletiek, zwemmen, wielrennen, turnen, roeien, golf en triatlon) tegelijkertijd om Europese titels streden, was er nogal wat over te doen: alweer een Europees toernooi? Is dat niet hetzelfde als de Europese Spelen van 2015 in Bakoe?

Na ruim een week topsport in Glasgow en Berlijn is er volgens de tafelgasten echter een overduidelijke winnaar: De Europese Kampioenschappen.

Derde garnituur

Want de Europese Spelen - die drie jaar terug namens het Europees Olympisch Comité werden georganiseerd en waar twintig sporten op het programma stonden - is iedereen al lang en breed vergeten, volgens Volkers.

"Ik ben daar geweest. Het judo was leuk, maar voor de rest waren het demonstraties. Atletiek stuurde de derde garnituur, het zwemmen was een jeugdcompetitie. Dat evenement kwam veel te snel op, waardoor niemand zich erop kon instellen."

Volkers vervolgt: "Toen kwam het idee vanuit de individuele sportbonden over deze gebundelde kampioenschappen en de rest is geschiedenis."

'Ik zie voor de Europese Spelen geen toekomst meer'

"De enige scepsis die ik heb", haakt atletiekcommentator Michel Boeting in, "wat willen alle bonden eigenlijk? Willen ze de sporten beter vermarkten? Of is het een tegenreactie op de Europese Spelen?"

Het maakt voetbalcommentator Leo Oldenburger weinig uit. "Normaal zie je de grote Nederlandse sporters maar eens in de vier jaar zo kort op elkaar in actie. Dat maakt dit toch wel bijzonder."

Feyenoord

In het sportforum wordt ook Feyenoord besproken en dan vooral de dramatische week van de Rotterdammers. In de voorrondes van de Europa League was er de 4-0 vernedering bij AS Trencín. In de competitie werd drie dagen later met 2-0 verloren bij De Graafschap en zag Feyenoord ook nog eens twee keer rood.

Oldenburger: "Twee keer geel van Eric Botteghin was niet helemaal slim, maar de twee gele kaarten van Jean-Paul Boëtius waren echt verschrikkelijk dom."

'Wie wonnen alle medailles? De afdankertjes van het voetbal'

Toch denkt de commentator dat Feyenoord in Europa nog een kleine kans heeft. "Natuurlijk kun je met 6-1 winnen van Trencín, want die club kan er niet zo veel van."

"Dat is nu net wat er aan de hand is in het voetbal!", breekt Volkers in. "De tegenstanders worden gediskwalificeerd. Die instelling wordt hier zelfs door jou vertegenwoordigd."

Oldenburger legt uit: "Kijk, Joey Sleegers is een hartstikke leuke voetballer, maar hij heeft het bij geen Nederlandse club gered. Dat is het niveau van Trencín. Dus dan moet je je kapot schamen als je er nog slechter uitkomt dan die club."

Afdankertjes

"Het voetbal leeft nog altijd op een wolk in Nederland", stelt Volkers. "We hebben een fantastische historie, maar het is een schande wat voor ploegen wij ontwikkelen."

Volgens Volkers krijgt de voetbalsport de eerste keuze uit het sporttalent in Nederland. "De andere sporten moeten aansluiten in de rij. En wie wonnen deze week al die medailles? Ik zou bijna zeggen: al die afdankertjes van het voetbal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl