NOS Sport

Hendriks tevreden over EK's: 'Nederland heeft van zich doen spreken'

Tevreden Hendriks vindt Europese kampioenschappen een aanwinst

De oogst van Nederland bij de gecombineerde EK's is iets om over naar huis te schrijven. De Oranje-afvaardiging keert na anderhalve week strijd op Schotse en Duitse bodem met 43 medailles huiswaarts en dat stemt Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, zeer tevreden.

Het was voorafgaand aan De Europese Kampioenschappen (Glasgow en Berlijn) vooral voor sporters zélf én het publiek nog maar de vraag hoe het experiment zou bevallen. Maar ook voor de sportbestuurders, zoals Hendriks, was het afwachten.

"Nederland heeft geweldig goed gepresteerd. We hebben een enorm aantal medailles gewonnen, in heel veel sporten. Maar niet alleen op De Europese Kampioenschappen hebben we goed gepresteerd. De laatste weken heeft Nederland echt van zich doen spreken", doelt hij ook op de prestaties van bijvoorbeeld de hockeysters die de wereldtitel veroverden.

En ook op zeilgebied was er afgelopen week succes, met surfers Dorian van Rijsselberghe en Lilian de Geus en zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz die goud in de wacht wisten te slepen op de WK in Aarhus.

Voor Hendriks (57) waren de gecombineerde EK's ook een soort meetmoment tussen de Olympische Spelen van Rio de Janeiro (2016) en Tokio (2020). Hij betreurt het dan ook dat de strijd om de Europese titels niet telde als kwalificatiemoment voor de Spelen.

"Dat is raar, want die kwalificatie begint nu juist in deze zomer. Volgend jaar zijn er dan de Europese Spelen (een evenement georganiseerd door het Europees Olympisch Comité, red.) en die zijn voor de meeste sporten wel weer kwalificerend voor de Olympische Spelen. Dat is verwarrend."

Medaillespiegel

Ondanks dat kleine minpuntje overheerst een goed gevoel bij Hendriks, die zag dat Nederland op de medaillespiegel landen als Duitsland en Frankrijk voorbleef.

"Je moet wel met zijn allen realiseren dat dit Europese successen zijn. Daarmee laat je een deel van de concurrentie achter je", aldus de technisch directeur van NOC*NSF. "Maar er zijn nog een hele hoop goede landen in de rest van de wereld die op de Olympische Spelen wel aanwezig zijn. Denk aan de VS en Jamaica in de atletiek."

De 15 gouden EK-medailles in 102 seconden

Het is de bedoeling dat er over vier jaar opnieuw meerdere Europese kampioenschappen tegelijkertijd plaatsvinden. Hendriks zou dat toejuichen.

"Er waren nu toernooien die veel meer leefden dan voorheen bij EK's het geval was. Daar zit echt een groot verschil tussen. Wat ik van de bondscoaches hoor, is dat het niveau van de organisatie een stuk beter is dan wanneer zij een EK 'in hun eentje' hebben", aldus Hendriks.

"En de aandacht van het publiek; de sporters hebben echt meegekregen dat het in Nederland veel meer geleefd heeft. Het was een succesvol evenement met goede prestaties."

Ranomi Kromowidjojo (l) en Sarah Sjöström na de finale van de 50 meter vlinderslag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl