NOS Sport

EK-goud voor openwaterzwemmers op gemengde estafette

EK openwaterzwemmen: Weertman maakt het af op gemengde estafette

De Nederlandse openwaterzwemmers hebben bij de EK in Glasgow goud veroverd op de gemengde estafette.

Na de beurten van Esmee Vermeulen en Sharon van Rouwendaal lag Nederland nog zevende, maar Pepijn Smits zette de inhaalrace voor Nederland in.

Hij gaf als tweede over aan slotzwemmer en kersvers Europees kampioen Ferry Weertman. Die raakte verwikkeld in een spannende strijd met de Duitser Florian Wellbrock. Net als op de 10 kilometer maakte Weertman er een spannende finish van. Hij tikte een fractie eerder aan dan de Duitser. Frankrijk pakte het brons.

Veel geoefend op finish

"Ik wist dat Florian (Wellbrock, red.) de snelste was als hij alleen zou zwemmen, dus ik moest ervoor zorgen dat hij niet alleen was. Ik heb druk op hem gezet en gezorgd dat hij niet lekker kon zwemmen", vertelt Weertman.

"Ik voelde me goed, maar ik weet dat hij (Wellbrock) heel snel is. Dus het was aftasten wanneer ik kon gaan. Ik haat verliezen, dus ik doe er alles aan om alles eruit te pushen. En we oefenen veel op de finish. Het is mooi dat je dat hier kun toepassen."

Weertman na EK-titel met estafetteploeg: ik hou gewoon van winnen

Twee Europees kampioenen

Bij de gemengde estafette in het open water moeten vier zwemmers samen 5 kilometer afleggen.

De Nederlandse ploeg heeft twee Europees kampioenen in de gelederen: Weertman pakte in Glasgow al EK-goud op de 10 kilometer. Van Rouwendaal werd zelfs tweevoudig Europees kampioen, op de 5 en de 10 kilometer. Esmee Vermeulen veroverde ook nog het brons op 10 kilometer in Loch Lomond.

Het goud op de gemengde estafette betekent dus de vierde Europese titel voor de Nederlandse openwaterzwemmers in Glasgow.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl