NOS Sport

Gekkenhuis door hockeysters: 'Nog nooit haalde een Ierse ploeg een WK-finale'

Ierland tegenstander Oranje in WK-finale hockey

Na de zinderende ontknoping in de halve finale tegen Australië treffen de Nederlandse hockeysters zondag Ierland in de WK-finale. Dat Oranje die eindstrijd zou halen, stond voor veel mensen bij voorbaat al vast. Dat Ierland daarin de tegenstander zou zijn, hadden slechts weinigen voor mogelijk gehouden.

"Het is een enorme verrassing", reageert de Ierse hockeyjournalist Stephen Findlater. "Drie maanden geleden werd nog verloren van Canada, dat zich niet eens plaatste voor het WK. En het EK van vorig jaar was ook niet al te best."

Het behalen van de finale betekent erg veel voor Ierland. "Het is de beste prestatie ooit van een Iers team", gaat Findlater verder. "In geen enkele andere sport heeft Ierland ooit een WK-finale gehaald. Het land leeft echt mee."

"Het is dan ook een gekkenhuis in Ierland. Dit team staat nu op elke voorpagina van alle kranten en de wedstrijden zijn live op televisie en radio te volgen. Zelfs het journaal wordt ervoor doorgeschoven. De persman kreeg voorheen nooit een aanvraag, maar is nu een druk bezet man."

Ook hockeylegende Teun de Nooijer, tegenwoordig trainer van de vrouwen van Bloemendaal, is verrast. "Dit had niemand verwacht natuurlijk. Ze hebben het goed gedaan in de poule, werden daarin eerste en kwamen zo aan de goede kant van het schema."

"Het is een ploeg met een enorm goede mentaliteit. Ze knokken voor elke bal en knokken voor wat ze waard zijn. Ze willen alles eruit halen wat erin zit. Dit succes is dan ook echt een teamprestatie."

Teun de Nooijer in 2013

Contributie: 550 euro

Succes op het hockeyveld is niet iets gebruikelijks voor de Ieren. "Het is hier maar een kleine sport", verduidelijkt Findlater. "De meeste internationals zijn amateurs die daarnaast gewoon nog moeten werken."

"Tot voor kort moesten de speelsters zelf 550 euro betalen om te kunnen spelen voor de nationale ploeg. Met dat bedrag konden ze reizen en op trainingskamp. Sinds juni heeft de ploeg pas een sponsor."

Anna O'Flanagan (rechts) en Chloe Watkins vieren de gewonnen halve finale tussen Ierland en Spanje

Twee Ierse internationals had De Nooijer afgelopen seizoen onder zijn hoede bij Bloemendaal: Anna O'Flanagan en Chloe Watkins.

"Het zijn ook echt speelsters in de geest van de Ierse nationale ploeg", vertelt de coach. "De ervaring die zij in Nederland opdoen, nemen ze ook mee naar Ierland. Het zijn echte teamplayers."

Ondanks het succes van de ploeg verwacht niemand dat Nederland verslagen gaat worden in de finale. "Het toernooi is nu natuurlijk al geslaagd voor ze. Ze hebben er het maximale uitgehaald", aldus De Nooijer. "Ik verwacht dan ook niet dat ze Nederland weten te verslaan. Maar ze staan natuurlijk niet voor niets in de finale. En het blijft sport."

Grootste uitdaging

Ook Findlater verwacht niet dat Ierland de nieuwe wereldkampioen gaat worden. "Ze gingen zonder verwachtingen naar het toernooi en ze kunnen dit bijna zelf al niet geloven."

"Op het veld zie je de speelsters ook zichtbaar genieten. Ze leven hun droom en spelen tegen Nederland wordt waarschijnlijk de grootste uitdaging van hun carrière."

O'Flanagan, volgend seizoen in de hoofdklasse actief bij Pinoké, gelooft daarentegen wel degelijk in een stunt voor de Ieren. "Nederland moet van goede huize komen om ons te verslaan. We zijn defensief erg sterk en hebben dit toernooi laten zien dat alles mogelijk is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl