Adam Peaty viert het winnen van de Europese titel
NOS Sport

Peaty en Kolesnikov veroveren EK-goud in wereldrecords

Adam Peaty heeft met groot vertoon van macht zijn Europese titel op de 100 meter schoolslag geprolongeerd. In een nieuw wereldrecord snelde de 23-jarige Brit naar het goud: 57,10. Arno Kamminga eindigde bij de EK zwemmen in Glasgow als zevende in 59,59.

Peaty was zoals verwacht een klasse apart. De wereldrecordhouder (het oude record stond op 57,13), die op dit onderdeel al olympisch goud, twee wereldtitels en drie Europese titels won, liet iedereen ver achter zich.

De 22-jarige Kamminga, die als eerste Nederlander een EK-medaille op dit nummer kon winnen, beleefde een prima start en tikte halverwege als vierde aan. In de laatste 50 meter verloor hij echter veel terrein, waardoor hij uiteindelijk als zevende aantikte.

"Het is mijn eerste finale, ik ging ervoor, maar het was helaas net niet voldoende", aldus Kamminga. "Ik kon alleen maar winnen, maar het niveau is zo hoog hier. En wat Peaty dan doet: bizar. Ik vind het echt heel gaaf wat hij kan!"

Kolesnikov zwemt rest aan flarden

Ook op de 50 meter rugslag viel er een wereldrecord te noteren. Kliment Kolesnikov zwom de concurrentie met een tijd van 24,00 aan flarden en bleef 0,04 onder de negen jaar oude toptijd van de Brit Liam Tancock.

Kliment Kolesnikov met zijn gouden EK-medaille

Robert-Andrei Glinta had verrassend als snelste de finale bereikt en kwam met 24,12 al in de buurt van het record. In de finale moest de Roemeen echter zijn meerdere erkennen in Kolesnikov: met een tijd van van 24,55 bleef hij ver achter bij zijn tijd van eerder op de dag.

Het brons ging naar Shane Ryan. De Ier is geboren in de Verenigde Staten, maar daar kreeg hij geen voet aan de grond. Nu heeft hij zijn
eerste internationale medaille.

Nederland naast podium bij gemengde estafette

Op de 4x200 meter vrije slag voor gemengde teams wist Nederland zich heel even in de strijd om de medailles te mengen. Na 800 meter restte echter slechts de zesde plaats (7.32,39). Duitsland greep met een tijd van 7.28,43 het goud.

Stan Pijnenburg, Kyle Stolk, Femke Heemskerk en Robin Neumann na de finale

Na het zwemmen van Kyle Stolk en Stan Pijnenburg had Nederland de zesde plek al ingenomen, waarna Femke Heemskerk als een komeet van start ging. Even lag ze zelfs tweede, maar in de laatste meters moest ze weer twee plaatsen prijsgeven.

Met een tijd van 1.56,13 was ze wel de op een na snelste van alle vrouwen. Robin Neumann knokte vervolgens voor wat ze waard was, maar meer dan plaats zes zat er niet in.

Geen finaleplaats voor Korstanje en Stolk

Voor Nyls Korstanje en Kyle Stolk waren de halve finales van de 100 meter vrije slag het eindstation. Beide zwemmers eindigden in hun serie als laatste. Korstanje klokte 49,23, Stolk was net iets sneller (49,22).

Korstanje: dit was heel vet om mee te maken

"Dit was wel heel vet om een keer mee te maken", vertelde Korstanje na zijn race. "Ik kwam hier zonder verwachtingen, behalve dat ik gewoon heel hard wilde zwemmen. Het was vooral een goede ervaring en mooi om mee te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl