NOS Sport

Hockeysters krijgen Engelsen stil en bereiken halve finales WK

Hockeysters bereiken laatste vier op WK na zege op Engeland

De Nederlandse hockeysters hebben zonder grote problemen de halve finales bereikt van het WK in Engeland. Het gastland werd in Londen met 2-0 verslagen.

In hetzelfde stadion had Engeland in de EK-finale van 2015 het favoriete Nederland van de titel gehouden. Oranje had vorig jaar al revanche genomen in de halve eindstrijd van het EK, maar was erop gebrand de Engelsen ook voor hun eigen publiek op hun plaats te zetten.

De ploeg van coach Alyson Annan begon fel en Caia van Maasakker pushte de eerste corner op de lat. Kort daarop werd het 1-0: Xan de Waard vond met een schitterende pass Lidewij Welten, die gedecideerd raak schoot.

Kelly Jonker stuit op Maddie Hinch

Heldin

Margot van Geffen, Laura Nunnink en Kelly Jonker stuitten nog voor rust op Maddie Hinch, de heldin van de shoot-outs in de finales van 2015 en 2016, die ook nu weer uitstekend stond te keepen. Voorin werden de Engelsen nauwelijks gevaarlijk.

Direct na rust maakte Laurien Leurink er 2-0 van, na Engels balverlies en een soepele combinatie via Welten en Frédérique Matla. Engeland drong daarna wel aan, maar grote kansen bleven uit; af en toe een gevaarlijke voorzet, maar niemand voor het doel om de bal langs Anne Veenendaal te tikken.

Zes minuten voor tijd werd Hinch nog door een extra veldspeelster vervangen, maar Oranje kwam ook daardoor niet in de problemen.

"We hebben overtuigend gehockeyd. We hebben volledig de controle over de wedstrijd gehad", concludeerde Annan na afloop. "Drie keer is scheepsrecht (refererend aan de verloren duels op de Spelen en het EK, red.). Of we hebben laten zien wie de beste vrouwenploeg ter wereld is? Ik denk het wel."

Welten had genoten van de wedstrijd. "Ik voelde veel sfeer. Uiteindelijk is het heerlijk als je ze stiller krijgt", zei Welten. "In het begin was het allemaal 'England' en op het einde hoorde ik eigenlijk vrij weinig."

De Ierse hockeysters zijn door het dolle heen na het bereiken van de halve finales

Zaterdag om 17.30 uur treedt titelhouder Oranje in de halve finales aan tegen Australië. De andere halve finale gaat tussen Ierland en Spanje.

Ierland schakelde in de kwartfinales India uit. Na de reguliere speeltijd stond het 0-0 en de Ierse vrouwen wonnen na shoot-outs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl