NOS Nieuws

Wekdienst 1/8: schoonmaakactie op Nederlandse stranden en Schiphol naar de rechter

Goedemorgen, vandaag wordt een schoonmaakactie op de Nederlandse stranden gehouden. Ook dient het kort geding van Schiphol tegen vakbonden FNV en CNV.

De zon schijnt geregeld, maar er ontstaan geleidelijk ook stapelwolken. In het zuidoosten is een enkele regen- of onweersbui mogelijk. Het wordt 24 graden in het noordwesten tot 29 graden in het oosten en zuidoosten.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Amsterdam dient het kort geding dat de partij DENK heeft aangespannen tegen omroep BNNVARA, na onthullingen over de nepnieuwscampagne van de partij. De partij vindt dat opnames van een gesprek met Tweede Kamerlid Azarkan onrechtmatig zijn gebruikt.
  • Voor het zesde jaar op rij is er een grote schoonmaakactie op alle Nederlandse stranden. Vrijwilligers van Stichting Noordzee beginnen met opruimen op de stranden van Cadzand en Schiermonnikoog. De actie duurt twee weken.
  • Om 09.00 uur dient het kort geding van Schiphol tegen vakbonden FNV en CNV. Beveiligers op de luchthaven voeren nu actie door het werk een aantal keer per dag neer te leggen. Schiphol heeft een kort geding aangespannen om verdere werkonderbrekingen door beveiligers te laten verbieden tot en met 30 september.

Wat heb je gemist?

Veteranen uit de Korea-oorlog willen dat premier Rutte zich inspant om de resten van vijf vermiste Nederlandse militairen terug te krijgen uit Noord-Korea. De Vereniging Oud Korea Strijders (VOKS) heeft daarom een brief geschreven aan Rutte. Het is 65 jaar geleden dat de Koreaanse Oorlog, waar 5000 Nederlanders in meevochten, eindigde. Aanleiding voor het schrijven is de repatriëring van overblijfselen van Amerikaanse gesneuvelde militairen uit Noord-Korea.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Mars was de afgelopen 15 jaar niet zo dichtbij als afgelopen nacht. De planeet was 'slechts' 57,6 miljoen kilometer bij ons vandaan. Dat is zo'n 150 keer de afstand tot de maan, die tijdens de eclips afgelopen vrijdag door de bewolking niet overal even goed was te zien. Mars was nu wel goed te zien. "Beter dan die bloedmaan, deze zag je tenminste wel", twitterde iemand.

Een hele fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl