NOS Nieuws

Geen bezoeker krijgt hetzelfde verhaal in Paleis Noordeinde

  • Karin Alberts

    Verslaggever Koninklijk Huis

  • Karin Alberts

    Verslaggever Koninklijk Huis

Terwijl de koning met zijn gezin vakantie viert, zullen de komende vier zaterdagen in totaal 10.000 nieuwsgierigen door zijn werkpaleis lopen.

Voor het derde jaar zijn Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen open voor het publiek. Opnieuw waren de kaarten voor het werkpaleis razendsnel uitverkocht: zeven uur nadat de website was opengesteld. Voor de Koninklijke Stallen zijn nog wel kaarten beschikbaar.

De koning krijgen de bezoekers niet te zien tijdens hun bezoek. Wel zijn lakeien, telefoniste, schilder, chauffeur, administratief medewerker en leden van de hofhouding. Zij zijn de vertellers in de verschillende vertrekken. Iets waar ze de afgelopen maanden in getraind zijn, vertelt Laura Smeets van de Dienst Koninklijk Huis, tijdens een rondleiding voor de pers. Zij coördineert de openstelling.

Uitnodigingen

Mogen de personeelsleden ook ingaan op vragen van bezoekers over hun werk en wat ze meemaken? 'Absoluut,' zegt Smeets, 'Ze mogen vrij vertellen. In eerste instantie over de ruimte waarin ze staan, maar ze vertellen ook over hun vak en over de afdeling waarvoor ze werken. Leden van de hofhouding vertellen bijvoorbeeld welke uitnodigingen worden aangenomen door de koning en welke niet. De schilder kan goed vertellen over het vakwerk dat hier te zien is. Daarom zal geen bezoeker hetzelfde verhaal horen, het ligt er maar aan wie ze treffen als verteller.'

Ze wijst naar een gemarmerde pilaar in de vestibule. 'Zien jullie een klein stukje onder het plafond die ader lopen? Als je goed kijkt zie je dat de schilder een locomotiefje heeft geschilderd, in plaats van een marmerader. Zo zijn er bij renovaties wel meer grapjes verstopt in dit paleis.'

De tafel zoals die was gedekt voor het diner tijdens het bezoek van Koning Abdullah II en Koningin Rania van Jordanië.

Vorig jaar kregen de bezoekers het nieuwe servies met de ijsvogel van de koning te zien. Ook dit jaar heeft Smeets met haar team haar best gedaan nieuwe dingen te laten zien. Zo staan in de Marot eetzaal vier tafels precies zo gedekt als bij de laatste uitblinkerslunch. In de Grote Balzaal is een tafel gedekt zoals bij het diner dat ter ere van het bezoek van het koningspaar uit Jordanië gegeven werd.

Het is voor ons gewoon ook een kans om onszelf beter te presenteren.

Laura Smeets van de Dienst Koninklijk Huis

Zelfs de bloemstukken op tafel zijn precies nagemaakt zij het deze keer van zijde omdat ze de vier weken goed moeten doorstaan. Waarom die moeite? Het publiek komt toch wel. Smeets: 'Enerzijds is het een echt werkpaleis. Dus je wilt laten zien hoe een paleis gebruikt wordt. Daarom is het leuk om er een paar evenementen uit te lichten van het afgelopen jaar. Anderzijds hebben we in de Koninklijke Verzamelingen hele mooie objecten en stukken en het zou jammer zijn om die niet te laten zien. Dus het is voor ons gewoon ook een kans om onszelf beter te presenteren.'

Koning Willem-Alexander kreeg de ideeën rond de openstelling voorgelegd en gaf toestemming voor het tentoonstellen van zijn auto. Ook vond hij het goed dat het publiek in de Grote Balzaal te zien krijgt hoe het dekken van de tafel in zijn werk gaat bij een officieel diner. En daarom staat het laserapparaat prominent aan het uiteinde van de tafel.

Het wagenpark in de Koninklijke Stallen.

Hiermee controleert het personeel of bloemstukken, kandelaren en couverts precies op hun plek staan. Ook staat er een houten afstandshouder tussen twee borden in. Afstandshouder? 'Ja, zo noemen wij hem. Hij is door onze timmerman gemaakt en hiermee zorg je dat de borden precies 70 cm uit elkaar staan,' vertelt Laura Smeets.

Bij de tafel staat een televisiescherm waarop beelden getoond worden van het diner met koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië. In de wijnglazen die zij toostend ophouden zit jus d'orange.

Het publiek loopt de route over een beige loper die zo nieuw is dat je bij elke pas een beetje veert. Hij is uitgerold om de tapijten en het marmer te beschermen. Tienduizend paar voeten brengen de nodige viezigheid mee het paleis in. Smeets: 'En de maandag na de laatste zaterdag begint de koning weer met werken. Dus veel tijd om vlekken weg te poetsen is er niet.'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl