Uitzendwerk op de bloemenveiling in Naaldwijk
NOS Nieuws

Groei van Randstad vlakt iets af

Randstad blijft groeien, maar wel iets minder hard. Het gaat nog steeds goed met de wereldeconomie en daarmee is de vraag naar tijdelijk personeel groot, maar de grootste groei is er een beetje uit. Ook nemen bedrijven vaker mensen in vaste dienst, waardoor er minder uitzendkrachten nodig zijn.

"In het begin van een economische cyclus zijn mensen langer werkzaam als uitzendkracht", zegt bestuursvoorzitter Jacques van den Broek. "Als onze klanten deze mensen later een baan aanbieden, moeten wij weer nieuwe mensen vinden om onze volumegroei op peil te houden."

Hybride docenten

Er is overal vraag naar mensen, vooral in de bouw, ict en in het onderwijs. Dat laatste vereist een speciale zoektocht. "We werken aan 'hybride docentschap', mensen uit het bedrijfsleven voor de klas, zegt Van den Broek. "Je moet op zoek naar mensen die gemotiveerd zijn, maar die niet voor het onderwijs zijn opgeleid. Dus we moeten ze vertellen wat er leuk is aan onderwijs en het werken met een groep kinderen of jongeren."

De omzet van het uitzendconcern, het op één na grootste ter wereld na het Zwitserse Adecco, groeide afgelopen kwartaal met zo'n 3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat leverde een kwartaalomzet op van ruim 6 miljard euro. De nettowinst steeg met ruim een kwart naar 193 miljoen euro.

Omzetgroei uitzendwerk

Land 1e kwartaal 2018 (%) 2e kwartaal 2018 (%)
Nederland 5 4
België/Luxemburg 9 7
Duitsland 7 6
Frankrijk 10 3
Italië 19 10
Spanje 11 3
VS/Canada 1 2
Australië/Nieuw-Zeeland 6 7
Japan 11 9

Grofweg groeide de omzet in tijdelijk personeel in Europa met 5 procent, in de VS en Canada met 2 procent en in de rest van de wereld met 11 procent. Randstad haalt in Europa ruim twee derde van de omzet, zo'n 4,2 miljard euro. Noord-Amerika is goed voor een miljard. Voor de rest van het jaar wordt een gelijke groei verwacht.

Het in 2016 overgenomen Monster, in Nederland actief als Monsterboard, dat vooral digitaal en via sociale media bedrijven en personeel bij elkaar brengt, is nog druk met reorganiseren en levert Randstad nog niet veel geld op.

Op de Amsterdamse beurs wint het aandeel Randstad op de kwartaalcijfers 3,5 procent op 52,90 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl