De Strandzesdaagse startte in Hoek van Holland
NOS Nieuws

Zestigste Strandzesdaagse: 'een grote familie' van 800 mensen

"Alle muizenissen laat je achter je. Je geniet. Van de zee. Van de duinen." Deze 82-jarige man loopt de Strandzesdaagse voor de dertigste keer. In zes dagen van Hoek van Holland naar Den Helder. "Zolang ik kan, wil ik hier bij zijn. Je loopt en je wordt helemaal rustig in je hoofd", zegt hij tegen NOS-verslaggever Martijn van der Zande.

Dit jaar wordt de wandeltocht voor de zestigste keer gehouden. Tijdens de eerste editie in 1959 waren er 37 deelnemers. Nu zijn het er 800. "Het is een grote familie", zegt Woody van Loo van de organisatie, die zelf al meer dan 30 jaar betrokken is bij het evenement. "En ieder jaar komt zeker zeventig tot tachtig procent terug voor een mooie wandelvakantie."

Want dat is waar de Strandzesdaagse om bekendstaat. "Het is een virus", legt een van de deelnemers uit. "Je slaapt, eet en deelt met elkaar. En het is vreselijk gezellig op het strand." Een ander zegt: "De lucht, het zand, het oneindige. Ik vind het strand geweldig." Ontspannen en genieten. Dat is waar het om draait, vertelt weer iemand anders terwijl hij naar het zand wijst. "Anders kun je wel thuis in de zandbak blijven lopen. Je moet hier van genieten."

Bekijk hier de start van de tocht:

Strand6daagse van start: wandelen van Hoek van Holland naar Den Helder

Toch zal het voor sommige deelnemers afzien worden. "Het zijn ervaren wandelaars, maar het kan zwaar zijn met bijvoorbeeld hoog water", gaat Van Loo verder. "Want dan heb je natuurlijk mul zand. En daarnaast wordt het vandaag 26 graden." Maar volgens de organisatie is iedereen goed voorbereid gestart.

De deelnemers overnachten in Wassenaar, Noordwijk, IJmuiden, Egmond aan zee en Callantsoog. Daar worden campings opgezet. "Inclusief blarenposten", zegt Van Loo. Terwijl de wandelaars op het strand lopen, worden alle spullen met een vrachtwagen van plaats naar plaats gebracht.

Je kan een zandkasteeltje tegenkomen.

Woody van Loo, organisatie Strandzesdaagse

Inmiddels hebben de deelnemers de eerste kilometers erop zitten. "En het gaat uitstekend", vertelt een van hen. "Het kan niet beter. We hebben prachtig mooi weer. Vorige week hebben we al gigantisch getraind in Nijmegen en dit doen we er even achteraan." In totaal lopen ze deze eerste dag 33 kilometer.

Maar hoe zit het met de drukke stranden, later vandaag? "Mul zand is natuurlijk niet helemaal te voorkomen, maar waar het kan gaan we voor de harde baan." En verder is het vooral om de badgasten heen manoeuvreren. Van Loo: "Je kan natuurlijk een zandkasteeltje tegenkomen. Trap hem niet kapot, want dat is zielig voor de kinderen die 'm gemaakt hebben."

Omgedraaid

Wat niet iedereen weet is dat de Strandzesdaagse tijdens de eerste drie edities andersom werd gelopen. "Er was toen vaak een zuidwestenwind en als je de andere kant op gaat dan heb je de wind in je rug", zegt Van Loo. "En de meeste mensen die toen meeliepen kwamen ook uit Den Helder. Dus sinds 1962 lopen we van Hoek van Holland naar Den Helder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl