Waar blijft de Belgische klassementsrenner? 'Dat is o zo lang geleden'

Waar de Nederlandse wielerliefhebbers nog altijd mogen hopen op een Nederlandse Tourzege, zit de Belgische supporter met de handen in het haar. Al tientallen jaren wacht België op een renner die weer een gooi kan doen naar de gele trui.

Geloof het of niet, maar Johan De Muynck was in 1978 de laatste Belg die een grote ronde wist te winnen. Hij was de beste in de Giro. "We zijn te veel bezig met het klassiekerwerk, wordt gezegd", aldus oud-renner en huidig tv-commentator José De Cauwer, die te boek staat als het geweten van het Belgische wielrennen.

"We hebben hem niet", gaat De Cauwer verder. Maar waarom dan niet? "Ik zou het bij God niet weten. Vreten wij te veel? Het is een groot gemis. Lucien Van Impe en Eddy Merckx, dat is al o zo lang geleden."

De Gendt lukte het niet

Thomas De Gendt leek ooit geschikt voor de grote rondes. De inmiddels 31-jarige renner won etappes in de Tour, Giro en Vuelta en werd op zeker moment zelfs derde in de Ronde van Italië. "Ik heb het geprobeerd, maar ik heb in drie weken tijd altijd wel een zwakke dag", zegt hij.

Het winnen van een grote ronde heeft hij daarom al snel uit zijn hoofd gezet. "Ik zie het nut er niet van in om te vechten voor een plaats ergens in het klassement. Dus ik probeer ritten te winnen."

Eddy Merckx staat de pers te woord na zijn vijfde Tourzege in 1974

De blik is nu gericht op het 18-jarige supertalent Remco Evenepoel. Hij stopte ruim een jaar geleden met voetballen, na periodes bij PSV en Anderlecht. "Daar belandde hij op de bank en toen is hij op de fiets gesprongen", zegt ploegleider Patrick Lefevere, die hem voor volgend jaar heeft vastgelegd bij QuickStep.

"In zijn eerste jaar als junior won hij zes van de acht wedstrijden die hij reed en dit jaar heeft hij al 23 van 25 wedstrijden gewonnen", aldus Lefevere.

Maar voorlopig zal België dus nog enig geduld moeten betrachten alvorens de tijden van Merckx en Van Impe weer kunnen herleven, terwijl de Nederlandse wielerfans momenteel mogen smullen van de optredens van Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk. "Hoho, Dumoulin woont in België, hè?", sluit De Cauwer af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl