Pablo Casado
NOS Nieuws

Spaanse partij Partido Popular kiest voor jonge opvolger Rajoy

De Spaanse conservatieve regeringspartij Partido Popular heeft de 37-jarige Pablo Casado gekozen tot nieuwe partijleider. Hij wordt de opvolger van ex-premier Rajoy, die uit de politiek is gestapt nadat het parlement een motie van wantrouwen tegen hem had aangenomen vanwege een corruptieschandaal binnen zijn partij.

Op het partijcongres van de PP kreeg Casado ruim 57 procent van de stemmen en won daarmee ruim van de vroegere vicepremier Soraya Saénz de Santamaría die 42 procent van de stemmen kreeg. Zij heeft veel meer bestuurlijke ervaring, maar wordt door veel partijgenoten gezien als te veel een voortzetting van de lijn van Rajoy.

Teflon

Casado vertegenwoordigt de jongere generatie binnen de partij en is snel opgeklommen. Na alle schandalen binnen de partij wordt gehoopt dat de 'frisse' Casado de boel bij elkaar kan houden.

De nieuwe partijleider wil hard optreden tegen Catalaans separatisme en hij is voor een strengere abortuswet.

"Net als Rajoy geldt Casado als een teflon-politicus, van wie schandalen makkelijk afglijden", zegt correspondent Rop Zoutberg. "Hij heeft een mandaat tot de volgende verkiezingen, die al binnen een jaar kunnen zijn. Als het hem dan niet lukt om de partij er bovenop te helpen, dan zal hij waarschijnlijk ook weer snel het veld moeten ruimen."

Mogelijk is het dan de beurt aan de 56-jarige Alberto Núñez Feijóo, die al langer wordt gezien als opvolger van de 63-jarige Rajoy.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl