De finish, gisteren op de Via Gladiola
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Vierdaagse boekt record met 1,6 miljoen bezoekers

De Nijmeegse Vierdaagse is bezocht door ruim 1,6 miljoen mensen. Dat is een record. Donderdag 19 juli was de drukste dag. Toen waren er 265.000 mensen op de been in het centrum van Nijmegen. Maandag was het relatief rustig met 195.000 bezoekers.

Dat heeft de de stichting Vierdaagsefeesten Nijmegen vanochtend bekendgemaakt. Die heeft eerder onderzocht wat de capaciteit is van veertig locaties in de stad. "Zo weten we precies hoeveel mensen er op die plekken kunnen komen en hoe vol het daar kan staan. Vervolgens maken we een ruwe schatting voor de hele stad", zegt directeur Teddy Vrijmoet.

Zij is niet verbaasd door het bezoekersrecord. "Uiteindelijk duurt het met de feesten mee zeven dagen. En het was zeven dagen mooi weer!"

De meeste bezoekers kwamen op de fiets

De stichting heeft ook ruim zeshonderd mensen persoonlijk geënquêteerd. Daaruit blijkt dat de gemiddelde leeftijd van de bezoekers 29 jaar was. Veruit de meeste mensen kwamen voor de sfeer (78 procent). En ondanks de drukte zei 80 procent van de bezoekers een veilig gevoel te hebben.

Van de bezoekers is 70 procent afkomstig uit Gelderland. 55 procent is de afgelopen week zelfs vier keer naar Nijmegen gekomen. Gemiddeld gaf elke bezoeker 39,50 euro uit. Tot vreugde van de organisatie kwam 37 procent van de feestgangers op de fiets naar Nijmegen. Een kwart koos voor de trein, 16 procent kwam met de auto.

De afvalberg in Nijmegen na de Vierdaagse

Bij een recordaantal bezoekers hoort ook heel veel afval. "Er ligt veel meer rotzooi dan vorig jaar", zegt schoonmaker Erwin Goossens op Omroep Gelderland. Alleen al gisteravond werd naar schatting 27 ton troep opgeruimd. Vanochtend ging het schoonmaakwerk door. Afvalverwerker DAR verwacht nog wel even bezig te zijn om de stad spic en span te krijgen.

Advertentie via Ster.nl