De vestiging van Siemens in Hengelo
NOS NieuwsAangepast

VDL wil overname Siemens Hengelo

Het Nederlandse industriële concern VDL wil Siemens Hengelo overnemen. Het bedrijf uit Eindhoven heeft een intentieverklaring getekend met Siemens Nederland.

De overname is nog niet helemaal rond. Het onderzoek van de boeken van Siemens Hengelo is nog niet afgerond en er moet nog overlegd worden met ondernemingsraden en vakorganisaties. De mededingingsautoriteit moet ook nog akkoord gaan.

Baangarantie

Bij Siemens in Hengelo, waar gasturbines en compressoren worden gemaakt, werken ongeveer 470 vaste medewerkers. VDL zegt in ieder geval 400 van hen een baangarantie te kunnen geven voor zeker vier jaar.

Voor de overige 70 medewerkers wordt gezocht naar een oplossing. "Uiteraard gaan we hard ons best doen om nieuw werk hen te vinden. Een andere mogelijkheid is dat wij hen elders bij VDL proberen onder te brengen", zegt president-directeur Willem van der Leegte van VDL.

'Banenredder van Nederland'

De vakbonden hadden vanmiddag een overleg met de twee bedrijven over de mogelijke overname. Zij zijn heel blij met het overnamevoorstel van VDL. "Voor de werknemers van Siemens komt een eind aan een lange periode van onzekerheid. We kunnen zo langzamerhand wel stellen dat de familie Van der Leegte de banenredder van Nederland begint te worden", aldus Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie.

Ook de FNV is enthousiast, maar de vakbond benadrukt wel dat er nog verdere gesprekken volgen tussen de werkgevers en de bonden. "We willen bijvoorbeeld wel weten wat er gebeurt met de 70 medewerkers als er geen ander werk gevonden wordt", zegt FNV-bestuurder Hans Zebel.

In november maakte Siemens bekend de vestiging in Hengelo te willen sluiten als gevolg van een wereldwijde reorganisatie. De werknemers vreesden sindsdien voor hun baan. Begin dit jaar maakte minister Wiebes al bekend dat twee partijen serieus geïnteresseerd waren in een overname.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl