NOS Nieuws

Amerikaanse dj uit 'Good Morning, Vietnam' overleden

Adrian Cronauer, wiens tijd als dj bij de Amerikaanse luchtmacht als inspiratie diende voor het hoofdpersonage in de film Good Morning, Vietnam, is overleden. Cronauer presenteerde tijdens de oorlog in Vietnam een radioprogramma. Hij was ziek en is 79 jaar oud geworden.

Cronauer was vooral bekend vanwege zijn enthousiaste "Goooooooood morning, Vietnam!" Met die kreet begon hij tussen 1965 en 1966 zijn ochtendshow Dawn Buster, die werd uitgezonden vanuit de Vietnamese stad Saigon.

De openingszin diende als inspiratie voor de titel van de film Good Morning, Vietnam. In de bioscoophit uit 1987 werd Cronauer gespeeld door de inmiddels overleden acteur Robin Williams. Die verdiende een Golden Globe en een Oscar-nominatie met deze rol.

Cronauer hielp met het schrijven van het filmscript. Van hem is bekend dat hij tevreden was met de film, al was het verhaal volgens hem grotendeels geromantiseerd.

De dj vond dat hij en zijn collega-militairen op een respectvolle manier werden geportretteerd. Cronauer en Williams raakten volgens Amerikaanse media na de opnames zelfs bevriend.

Na zijn diensttijd werkte Cronauer nog voor enkele radio- en televisieprogramma's in de Verenigde Staten. Later ging hij aan de slag als advocaat en bekleedde hij enkele functies binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl