Op dag drie lopen de wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse de Zevenheuvelenweg tussen Groesbeek en Berg en Dal
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Dag 3 nekt 1200 lopers, recordhouder Vierdaagse houdt vol

De Dag van Groesbeek zit erop voor de lopers van de Vierdaagse van Nijmegen. De derde dag, inclusief de Zevenheuvelenweg, was voor 1225 wandelaars het eindpunt. Dat zijn meer uitvallers dan normaal op de derde dag: de afgelopen jaren waren het er doorgaans minder dan duizend.

De organisatie was vandaag weer streng: de eindtijd van 17.00 uur werd weer strikt aangehouden. Gisteren was er nog wat respijt, omdat de finish door de feesten in de stad lastiger te bereiken was. Zuur voor een deelneemster uit Oss, die ondanks hulp van omstanders een minuut te laat aankwam.

De 86-jarige Bert van der Lans uit Nijmegen haalde het wel op tijd. Voor de 71ste keer loopt Van der Lans mee, dit jaar dertig kilometer per dag. Hij had het zwaarder dan ooit en heeft ook overwogen om op te geven. Maar met hulp van vrienden en later van zijn dochter Esther lukte het toch om op tijd binnen te zijn.

Recordloper Bart van der Lans met zijn dochter Esther

Duitse militairen waren vannacht nog in actie om hulp te verlenen bij een verkeersongeluk. Op weg naar hun verblijf op Kamp Heumensoord troffen ze een fietser aan die zwaargewond was geraakt bij een val. De elf verleenden eerste hulp en zorgden daarna dat hulpverleners ongehinderd hun werk konden doen.

De militairen zijn nog behoorlijk onder de indruk van het ongeval, zegt luitenant-kolonel Oliver Arning van het Landeskommando Nordrhein-Westfalen tegen Omroep Gelderland.

Militairen hielpen bij een verkeersongeluk

Twee lopers werden gediskwalificeerd omdat ze een vals polsbandje droegen. Ze vielen op omdat ze op het parcours van dertig kilometer liepen met een polsbandje voor veertig kilometer. De bandjes zijn doorgeknipt en de lopers uitgesloten van verdere deelname.

Het viel marsleider Henny Sackers op dat het zeer goede kopieën waren van de oorspronkelijke bandjes van twee deelnemers. Of die er iets mee te maken hebben, is nog niet duidelijk. "Ik heb heel veel valse polsbandjes gezien, maar dit waren heel knap nagemaakte falsificaten. Misschien moeten we daar in de toekomst ook maar een keurmerk in aanbrengen."

Vrijdag is de laatste van de vier wandeldagen. Het wordt met maximaal 29 graden opnieuw een warme dag.

Genietroepen zijn donderdag begonnen met de voorbereidingen voor de laatste dag, de Dag van Cuijk. De militairen bouwen weer de traditionele pontonbrug voor de wandelaars.

Na Cuijk wacht voor de lopers de aankomst op de Via Gladiola in Nijmegen. Veel supporters hebben hun plek daar al gereserveerd, al kilometers voor de eindstreep.

De ANWB adviseert toeschouwers om de snelwegen A15, A50 en A325 naar Nijmegen te mijden, en met de trein naar de stad te gaan.

Vierdaagse dag 3

Niet gestart/uitgevallen 1225
Finish gehaald 41.304
Gediskwalificeerd (bandjes gekopieerd van andere deelnemers) 2

Vierdaagse dag 2

Niet gestart/uitgevallen 1344
Finish gehaald 42.529
Gediskwalificeerd (vanwege een stok als hulpmiddel) 1

Vierdaagse dag 1

Niet gestart/uitgevallen 607
Finish gehaald 43.873
Gediskwalificeerd (zelf kaartje geknipt) 2

Advertentie via Ster.nl