Week na redding uit grot mogen Thaise voetballers naar huis

De Thaise jonge voetballers die vorige week zijn gered uit een ondergelopen grot, zijn uit het ziekenhuis. Voor hun terugkeer naar huis gaven de twaalf jongens en hun coach een persconferentie, die live werd uitgezonden op tientallen zenders.

Het voetbalteam werd in zilver en roze geverfde busjes uit het ziekenhuis vervoerd. Toen ze bij de persconferentie aankwamen, werden ze ontvangen met applaus van journalisten en klasgenoten in de zaal. Daar gaf de ploeg ook een korte demonstratie van hun voetbalkunsten.

'Ik dacht niet aan eten, want daar kreeg ik honger van'

In de persconferentie blikten de jonge voetballers terug op hun tijd in de grot. "Ik was bang dat ik niet naar huis zou gaan en dat mijn moeder me zou uitschelden", zegt een van hen. Ook zegt een jongen dat ze alleen water dronken dat van stalactieten in de grot drupte.

Ze vertelden ook over hun toekomst. "Mijn droom is om profvoetballer te worden", zei een van de jongens.

Iedereen gezond

De artsen die het team behandelden, zeiden dat iedereen fysiek en mentaal gezond is. Sinds hun redding zijn de jongens ongeveer 3 kilo aangekomen. In de grot waren ze gemiddeld 4 kilo afgevallen.

Journalisten mochten alleen vooraf ingediende vragen stellen. "De pers weet dat de kinderen in een moeilijke situatie zitten. Wie gevoelige vragen stelt, overtreedt de wet", zegt een woordvoerder van het Thaise ministerie van Justitie.

Wonden in hun hart

Het ministerie roept journalisten ook op om vanaf nu de privacy van de spelers te respecteren. "We weten niet welke wonden de kinderen in hun hart hebben opgelopen."

De jongens tussen de 11 en 16 en hun 25-jarige coach kwamen vorige maand vast te zitten in een grot in het noorden van Thailand. Na twee weken werden ze door duikers uit de grot bevrijd. Bij de grootscheepse reddingsoperatie kwam een van de duikers om het leven.

Na hun redding bleven de voetballers in het ziekenhuis van Chiang Rai. Daar konden ze aansterken en vooral veel eten.

Bekijk hier hoe de redding van de jongens verliep:

Van vermissing tot redding: voetbalteam vast in grot

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl