Greg Van Avermaet
NOS Wielrennen

De eerste aankomst bergop: 'Hopen dat de favorieten elkaar aanvallen'

De tweede Alpenetappe is kort maar krachtig. De renners leggen tussen Albertville en La Rosière slechts 108,5 kilometer af, maar komen wel vier bergen tegen.

Na twee bergen van de buitencategorie en eentje van de tweede categorie volgt de slotklim van de eerste categorie. De finish in skioord La Rosière wordt verwacht tussen tien over vijf en tien over half zes.

Etappe 11 in de Tour: van Albertville naar La Rosière

Gio Lippens, verslaggever van Radio Tour de France, kijkt in de glazen bol.

Gaan de favorieten elkaar vandaag eindelijk aanvallen?
"Meer dan hopen kunnen we niet doen, maar ik hoop het wel heel erg. Gisteren zaten de klassementsmannen alweer te calculeren en te rekenen. Ik kan me goed voorstellen dat ze al aan de etappes van vandaag en morgen dachten."

"De enige demarrage kwam van Daniel Martin, een paar honderd meter voor de top van de Col de la Colombière. Dat betekende wel dat Ilnoer Zakarin en Bauke Mollema eraf moesten, maar verder betekende het weinig."

Gaat de aankomst bergop van vandaag daar verandering in aanbrengen?
Ja, het heeft er wel voor gezorgd dat ze de kat uit de boom keken. De aankomst bergop maakt een groot verschil. Gisteren konden renners als Nibali en Bardet in de afdaling tijd terugpakken, vandaag kan dat niet meer."

Vincenzo Nibali, voorafgaand aan de Tour

Op welke ploeg moeten we letten?
"Ik hoop dat Movistar de boel opentrekt. Als er een ploeg is die oorlog kan maken, is die het. De kopmannen (Alejandro Valverde, Mikel Landa en Nairo Quintana, red.) maakten op de kasseien een goede indruk en gisteren weer."

Geldt dat ook voor Tom Dumoulin?
"Ja, Dumoulin is ook sterk. Hij rijdt met veel macht rond. Datzelfde kun je van Steven Kruijswijk zeggen. Zijn ploeggenoot Primoz Roglic staat er beter voor in het klassement, maar manager Richard Plugge zei op de rustdag dat ze echt maar één kopman hebben en dat is Kruijswijk."

"Lotto-Jumbo reed in de eerste week niet zo'n goede ploegentijdrit en Kruijswijk zat net als Roglic even in de tweede waaier een paar dagen daarna. Toen kon je zien dat Roglic voor Kruijswijk moet rijden."

Het profiel van de elfde etappe in de Tour de France

Greg Van Avermaet rijdt nog altijd in het geel. Hoe kijk je daarnaar?
"Dat vind ik ongelofelijk knap. Hij is veel meer een klassiekerrenner, iemand voor het middelgebergte. Datzelfde geldt voor Julian Alaphilippe, de etappewinnaar. Maar ze hielden het toch vol"

Dit wordt wel echt zijn laatste dag in het geel, hè?
"Ja, normaal gesproken was zijn poging van gisteren al een kansloze aanval. Maar hij laat zien dat hij van eenzame klasse is. Zeker ook omdat hij de schade beperkt hield toen hij de andere aanvallers moest laten gaan. Maar ik zie hem dat niet nog een keertje doen."

De uitzendingen van 18 juli

Radio Tour de France 14.00 uur NPO Radio 1
Etappe 11: live 14.05 uur NOS.nl en NPO 1
Sportjournaal: de samenvatting 18.47 uur NOS.nl en NPO 1
De Avondetappe 22.05 uur NOS.nl en NPO 1

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl