In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Warmteflauwtes en blaren: 607 uitvallers op eerste dag Nijmeegse Vierdaagse

607 wandelaars hebben de Nijmeegse Vierdaagse gestaakt op de eerste dag van het evenement. Het zijn er minder dan vorig jaar, toen vielen 792 deelnemers uit op de eerste wandeldag.

Vorig jaar was het net als vandaag warm, maar de luchtvochtigheid was ook hoger. Dit jaar was het droog en er stond een windje. "Prima wandelweer", volgens Vierdaagse-arts Ernst-Paul van Etten.

Warmteflauwte

Ook de vrijwilligers van het Rode Kruis merkten dat het warm was. Op het finishterrein hadden ze het druk met wandelaars die een warmteflauwte kregen. Dat komt vaker voor bij mensen die na een grote inspanning gaan zitten. Na een behandeling konden zij weer naar huis.

Drie anderen hadden minder geluk. Zij werden met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. In totaal werd vijftien keer de hulp van een ambulance ingeroepen.

Een onbekend aantal lopers kreeg tijdens het wandelen al het advies om de tocht te staken. Zij waren uitgedroogd en knapten niet snel genoeg weer op.

Verder had het Rode Kruis het vooral druk met het verzorgen van blaren. Door de warmte krijgen wandelaars natte voeten, wat tot blaren kan leiden.

Zes keer overgeven

Vele duizenden lopers haalden de finish wél. Soms maar net op het nippertje. "We zijn echt opgelucht", vertelt een moeder aan Omroep Gelderland. "Mijn dochter heeft onderweg wel zes keer overgegeven."

Voor een oudere man komt de deadline net te snel. Ondersteund door zijn dochters komt hij strompelend over de streep, maar het blijkt al te laat om nog te mogen finishen. "17.00 uur is 17.00 uur", zegt één van de medewerkers van de organisatie.

Morgen is de tweede dag van de Vierdaagse. 43.873 lopers zullen dan in alle vroegte van start gaan.

Advertentie via Ster.nl