De metrohalte (Gareth) Southgate
NOS Nieuws

WK-helden geëerd met namen metrostations

Of ze nu wel of geen WK-bokaal mee konden nemen, vervoersbedrijven in België, Frankrijk en Groot-Brittannië zetten hun nationale elftallen in het zonnetje door met een knipoog metrostations te hernoemen.

De Franse bondscoach Didier Deschamps wordt in Parijs twee keer geëerd: Notre-Dame des Champs heet voorlopig Notre Didier Deschamps. Het prominente station Champs Élysées - Clemenceau wordt Dechamps Élysées - Clemenceau.

Elders in de stad moet de schrijver Victor Hugo zijn plaatsje nu delen met keeper Hugo Lloris, de halte heet even Victor Hugo Lloris. Op het station Avron wordt de winst gevierd met 'Nous Avron Gagné' ("We hebben gewonnen"), plein Charles de Gaulle-Etoille is nu On a 2 Etoiles ("We hebben twee sterren", symbool van een WK-overwinning).

Bercy is simpelweg omgedoopt in Bercy les Bleus, zeg maar Merci les Bleus met een spraakgebrek.

Eerder had het ov-bedrijf in Brussel al de kans gegrepen om de Belgische spelers op te hemelen. Het station bij het Merodeplein werd Merode Duivels. De Franse naam van het station Kunst-Wet werd Hazarts-loi, naar middenvelder Eden Hazard. Belgica-mpioen spreekt voor zich.

Het bedrijf beloofde ook de hele dag Braziliaanse muziek te spelen na de overwinning op het Zuid-Amerikaanse land. "Omdat wij Belgen geen slechte mensen zijn."

Voor de Britten was het wel erg gemakkelijk om pluim uit te delen. Station Southgate in Londen deelt immers al een naam met de bondscoach.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl