Mostafa Betaree uit Syrië kijkt naar naar zijn eigen portret op de tentoonstelling
NOS Nieuws

Voorwerpen vertellen vluchtelingenverhalen in Tropenmuseum

De sleutel van je gebombardeerde huis, een oude sporthandschoen. Wat neem je mee als je wegvlucht van huis en haard? Het Tropenmuseum in Amsterdam wijdt er vanaf vandaag een speciale tentoonstelling aan: Things That Matter, dingen die er toe doen.

In tien paviljoens staan voorwerpen opgesteld die van grote persoonlijke betekenis zijn en die tegelijkertijd nauw verbonden zijn met tien maatschappelijke thema's van vandaag, zoals klimaat, afkomst en religie. Mensen vertellen hun persoonlijke verhaal in videoportretten en audiofragmenten.

Het migratie-paviljoen neemt volgens Rik Herder van het Tropenmuseum een belangrijke plaats in binnen de tentoonstelling. "We willen aanhaken bij wat er nu speelt in de wereld. We worden overspoeld met beelden van vluchtelingen op schepen, mensen die worden opgesloten in kooien in de VS. Het is overal."

Geen politiek statement

Een van de voorwerpen in de tentoonstelking is van Mostafa Betaree, een Syrische vluchteling. "In een oorlogssituatie moet je kiezen wat je meeneemt", vertelt Betaree. "Het belangrijkste voor mij waren mijn sleutels. Deze sleutels zijn verbonden met die speciale plek op aarde, met mijn fotowinkel in Damascus en mijn flat die nu is verwoest."

Hier vertelt Betaree meer over wat zijn sleutels voor hem betekenen:

'Deze sleutel is mijn recht op terugkeer'

Herder: "We hebben ook het verhaal van een man die 's nachts vanuit Mexico illegaal de grens met de VS overging. Een lange tocht door de woestijn en het enige wat ie meenam was een handschoen van vijf kilo die bij de sport pelota mixteka wordt gebruikt. Hij had ook water mee kunnen nemen. Maar die handschoen was zó belangrijk voor hem. Hij wist: als ik in de VS ben wil ik dat spel weer spelen."

Het museum heeft geen politieke boodschap met het migratie-paviljoen, benadrukt Herder. "Als je naar onze collectie kijkt zie je dat migratie van alle tijden is. We hebben niet echt een politiek statement willen maken. Wat we wel willen zeggen is: dingen zijn belangrijk. Dingen zijn meer dan zomaar een ketting, een kledingstuk, een sleutelbos. Er zit gewoon heel veel achter en het is de taak van een museum om dat te laten zien."

De tentoonstelling Things That Matter is vanaf vandaag vijf jaar lang te zien in het Tropenmuseum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl