NOS NieuwsAangepast

EMTÉ en Coop roepen erwten en schnitzels terug na vondst listeriabacterie

Supermarktketens EMTÉ en COOP halen per direct diepvrieserwten en gehaktschnitzels uit de verkoop die afkomstig zijn uit een Hongaarse fabriek waar listeria is ontdekt. Volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) zijn sinds 2015 zeker 47 Europese klanten ziek geworden van diepvriesgroenten uit de fabriek van het bedrijf Greenyard. Negen mensen zijn overleden.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) zegt op basis van een melding van de EFSA dat de negen doden besmet waren met dezelfde bacteriestam die in de Hongaarse fabriek was aangetroffen. De NVWA verwacht de komende tijd meer terugroepacties en waarschuwingen. Gisteren maakte de waakhond melding van de listeriabacterie in de fabriek.

Het Voedingscentrum zegt dat de kans op besmetting met listeria klein is. Gezonde mensen met een normale afweer worden meestal niet erg ziek van de bacterie. Door de producten goed te koken of bakken gaat de bacterie dood.

Om welke producten gaat het?

Bij supermarktketen EMTÉ worden de extra fijne diepvrieserwten van het merk Pinguin teruggeroepen. Klanten wordt geadviseerd de erwten uit de verpakking van 1 kilo niet te eten en kunnen hun geld terugkrijgen.

Coop begint de terugroepactie voor gehaktschnitzels met 30 procent groenten. In die schnitzels zit mais die mogelijk is besmet met de listeriabacterie uit de Hongaarse fabriek. Klanten die verpakkingen hebben gekocht met een inhoud van tweemaal 100 gram kunnen hun geld terugkrijgen. De schnitzels hebben de streepjescode 8713526815080 en een uiterste houdbaarheidsdatum tussen 9 en 20 juli.

Ook de salsasaus van Albert Heijn is afkomstig uit de Hongaarse fabriek. Omdat de saus voordat die in de verkoop ging een hittebehandeling heeft gehad waarbij alle bacteriën volgens Albert Heijn zijn gedood, wordt die nog wel verkocht. Volgens de keten is er geen gevaar voor mensen die de saus eten. Er komt ook geen terugroepactie, zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl