Aanhangers van de Turkse president Erdogan vieren in Istanbul zijn overwinning. Erdogan won in de eerste ronde al de presidentsverkiezingen

Ontslagen academicus: Erdogan kan het ons nog veel moeilijker maken

Nadat hij twee weken geleden de verkiezingen won, is Recep Tayyip Erdogan vandaag ingezworen voor zijn tweede termijn als president van Turkije. Vanaf vandaag heeft Erdogan nog meer bevoegdheden. Voor professor Izge Günal belooft dat niet veel goeds. Hij werd - net als duizenden anderen - ontslagen en weet nog steeds niet waarom.

"Als je kijkt naar het gemeenschappelijke profiel van degenen die ontslagen zijn, denken we dat het te maken heeft met het vredespamflet dat we ruim twee jaar geleden hebben ondertekend", zegt Günal. "Maar niemand heeft ons ergens van beschuldigd. We zijn niet verhoord, dus het is gissen."

Hij heeft weinig hoop op een goede afloop voor hem persoonlijk. "Het is een politiek besluit dat ik ontslagen ben. Pas als de politiek verandert, kan ik weer aan het werk, en mijn vrienden ook."

'Ik heb gewoon geen werk meer'

Gisteren werden meer dan 18.000 ambtenaren, onder wie duizenden politiemensen en militairen, maar ook leraren en 199 medewerkers van universiteiten ontslagen. Het decreet over het massaontslag werd gepubliceerd in het staatsblad. Ook werden twaalf verenigingen, drie kranten en een tv-kanaal verboden.

"Mijn jonge collega's van de universiteit hebben het nóg moeilijker dan ik. Ik kan als orthopedisch chirurg wellicht in een privéziekenhuis aan de slag, maar deze mensen hebben die optie niet. Ze zijn jong, kunnen niet met pensioen en ook niet werken in het buitenland. Ze hebben geen geld, geen brood", zegt Günal.

Erdogan sloeg in zijn inauguratiespeech in Ankara een verzoenende toon aan. Hij beloofde de rechten van alle Turken te beschermen en gerechtigheid centraal te stellen. Maar arrestaties en ontslagen lijken vooralsnog nog niet ten einde.

"Ik ben nu werkloos. Ik ben wetenschapper, ik heb de academische onderzoeken die ik deed allemaal voortijdig moeten afbreken. Ik kan mijn patiënten niet behandelen, niet naar mijn studenten, ik zit gewoon thuis", zegt Günal, die via alle officiële wegen wil proberen om weer aan het werk te kunnen.

"Maar als je de wet hier kent: je moet eerst naar een commissie, beroep doen. En er is maar één commissie voor alle ontslagen mensen. Je pakt er een nummertje en zij beslissen of je weer aan het werk kan."

Moeilijk maken

Zijn ervaring is dat het antwoord meestal 'nee' is. "Dan kun je nog naar de rechter. Als de rechter ook weigert, kun je nog naar de Hoge Raad. Als die ook weigert, kun je naar de constitutionele rechtbank. en uiteindelijk naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens."

De academicus vreest dat hij daar zo maar vijf jaar mee bezig is. "Maar wat gebeurt er in die jaren ondertussen in Turkije? Ze kunnen onderweg nog een hindernis opwerpen en het je nog weer moeilijker maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl