Europarlementariers in de plenaire vergaderzaal van het Europees Parlement
NOS Nieuws

In Brussel is een deadline nooit een deadline

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

Het is een goede gewoonte in Brussel: als het niet lukt om een besluit te nemen, dan stel je dat besluit gewoon een tijdje uit. Een deadline is nooit een echte deadline. Je kunt altijd de klok stil zetten en dan kan het heel lang vijf voor twaalf blijven. Normaal zijn het de regeringsleiders die gevoelig zijn voor dit uitstelgedrag. Deze week bezondigden de politici in Straatsburg zich eraan.

Twee dikke dossiermappen lagen in het Europees Parlement op tafel. Er zouden knopen worden doorgehakt. Op de agenda: vrachtwagenchauffeurs en het auteursrecht. Maar terug in Brussel zaten de knopen nog strak in elkaar.

Rij-en rusttijden chauffeurs

Er lagen voorstellen op tafel om de rij- en rusttijden van chauffeurs beter te regelen en voortaan zouden Oost-Europese chauffeurs niet meer onbeperkt klussen aan kunnen nemen in West-Europa. Een van de drijvende krachten achter de nieuwe regels was CDA'er Wim van der Camp. Hij probeerde de afgelopen maanden in het parlement steun te vinden voor zijn plannen.

De grootste tegenstand kwam van een andere Nederlander: PvdA'er Agnes Jongerius. De sociaal-democraten stemden in de transportcommissie nog voor het plan van Van der Camp, maar Jongerius zit niet in die commissie. Als lid van de commissie Sociale Zaken vindt ze de plannen van Van der Camp niet sociaal genoeg en dus werd ze de leidster van het verzet.

"Chauffeurs moeten met de nieuwe plannen nog steeds veel te lang doorrijden. Bovendien moeten ze nog steeds slapen in de vrachtwagen", zei de oud-vakbondsvrouw. Ze wil dat de chauffeurs netjes in een hotel slapen. Jongerius won: de plannen van Van der Camp moeten terug naar de tekentafel.

Dan de auteursrechten.

Hier staan de muziek- en filmindustrie en internetbedrijven lijnrecht tegenover elkaar. Lobbyisten van beide partijen lopen al maanden parlementariërs af in de hoop dat zij aan het langste eind trekken. Kort gezegd komt het hier op neer: muzikanten en filmmakers willen dat YouTube en Facebook gaan betalen voor de filmpjes die op hun websites staan. YouTube en Facebook (en veel andere grote en kleine internetbedrijven) zeggen dat daardoor de vrijheid van het internet wordt bedreigd.

De juridische commissie van het Europees Parlement hoopte deze week de wetgeving erdoor te krijgen, maar ook dat lukte niet. Het parlement wil er plenair nog eens over stemmen, waardoor er nog allerlei aanpassingen kunnen komen. Voor- en tegenstanders staan al zo lijnrecht tegenover elkaar dat het de vraag is of ze hierover voor de Europese verkiezingen nieuwe wetgeving kunnen maken.

Nieuwe wetten? Even geduld a.u.b.

Het gaat nu om twee onderwerpen waarover wetgeving op de lange baan is geschoven. En de kans is groot dat we dat de komende tijd meer gaan zien.

Volgend jaar mei zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement, dus dit is de tijd voor parlementariërs om zich te profileren. Even geen moeilijk uit te leggen compromissen, maar gewoon heldere standpunten. De wetten komen weer na mei volgend jaar, als de verkiezingen achter de rug zijn.

EuropaDezeWeek27

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl