NOS Nieuws

Wekdienst 6/7: Good morning, mag Engels de voertaal zijn op universiteiten?

Goedemorgen! Vandaag gaan de hogere Amerikaanse importtarieven in voor producten uit China en oordeelt de rechter over Engels als voertaal op Nederlandse universiteiten.

Vanochtend komen er wolkenvelden voor, maar geleidelijk gaat de zon overal weer flink schijnen. Het blijft droog en het wordt 20 tot 27 graden. In het weekend en maandag is het flink zonnig en blijft het zomers warm.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vanaf vandaag gelden de hogere tarieven voor Chinese producten die naar de Verenigde Staten worden geëxporteerd. China dreigt nu ook met heffingen.
  • De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo is in Noord-Korea. Waarschijnlijk praat hij met leider Kim Jong-un over de ontmanteling van het kernwapenprogramma.
  • We krijgen vandaag te horen hoe de rechter oordeelt over het Engels als voertaal op de Universiteit Twente en de Universiteit Maastricht. De Vereniging Beter Onderwijs Nederland vindt dat de universiteiten de wet overtreden.
  • En op het WK voetbal beginnen de kwartfinales: om 16.00 uur speelt Frankrijk tegen Uruguay en om 20.00 uur neemt België het op tegen Brazilië. Beide wedstrijden zijn te zien op NOS.nl en op NPO 1.

Wat heb je gemist?

Een duiker die bezig was met de reddingsmissie van het Thaise voetbalteam is overleden na een zuurstoftekort. De man probeerde op een nieuwe plek in de grot een vluchtroute aan te leggen. Collegaduikers hebben geprobeerd hem te reanimeren, maar dat lukte niet meer.

Ander nieuws uit de nacht:

  • De politievakbonden roepen hun leden op om in actie te komen en vanaf maandag lichte vergrijpen door de vingers te zien. Er zullen alleen bekeuringen worden uitgeschreven bij ernstige overtredingen.
  • Het gaat goed met de Nederlandse staatskas. De overheidsfinanciën zijn in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,4 procentpunt gegroeid, tot 1,6 procent van het bruto binnenlands product op jaarbasis, zegt het CBS.
  • Het dodental na de explosie in een vuurwerkopslagplaats in Mexico is opgelopen naar 24. Zeker 49 mensen raakten gewond.
  • Een vrouw uit Texas wordt ervan verdacht dat ze haar zoon van 7 heeft verkocht om een drugsschuld in te lossen.

En dan nog dit:

Een ets van Rembrandt heeft in Londen op een veiling zo'n drie miljoen euro opgeleverd. Het gaat om een kunstwerk uit 1655 waarop de gegeselde Jezus is afgebeeld.

De ets van Rembrandt die onder de hamer ging

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl