NOS Nieuws

Wekdienst 5/7: debat Groningen en fair playprijs vernoemd naar Nouri

Goedemorgen! De rechtszaak tegen de verdachte van de moord op de broer van kroongetuige Nabil B. begint. En de Tweede Kamer debatteert over de versterkingen en schadeafhandeling in Groningen.

Vandaag is het opnieuw zonnig en zomers, al kan er in het noorden wat bewolking voorbij drijven en in het zuiden kunnen wat wolkensluiers langskomen. Het wordt 22 tot 28 graden.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Een dag voordat de Tweede Kamer met reces gaat, is er nog een debat over de versterkingsoperatie en schadeafhandeling in Groningen. Het debat wordt live uitgezonden in de Euroborg, het stadion van FC Groningen.
  • De rechtszaak tegen Shurandy S. begint met een pro forma-zitting. S. wordt ervan verdacht dat hij de broer van kroongetuige Nabil B. heeft doodgeschoten. Het OM zou kort na die moord een journalist hebben afgeluisterd.
  • De Hongaarse premier Orbán en de Britse premier May brengen vandaag onafhankelijk van elkaar een bezoek aan bondskanselier Merkel in Duitsland. Orbán zal vooral over migratie willen spreken, terwijl bij May de brexit bovenaan de agenda staat.
  • En bij de Haringvlietbrug in Numansdorp worden de eerste dertig zwanen uitgezet die na het olielek in de haven in Rotterdam zijn schoongemaakt.

Wat heb je gemist?

Na maanden onderhandelen over het Klimaatakkoord is er op een aantal gebieden nog weinig bereikt. Dat blijkt uit de hoofdlijnen van het akkoord, die de NOS heeft ingezien. In de industrie bijvoorbeeld moet de uitstoot van CO2 flink omlaag, maar hoe dat moet, is nog onduidelijk.

Bedrijven willen eerst zeker weten dat ze geld krijgen van de overheid. Ook het overleg over verkeer en vervoer heeft nog weinig opgeleverd. Zolang nog niet duidelijk is hoeveel het kost en wie dat gaat betalen, zijn er nog niet veel concrete maatregelen. De plannen voor het verduurzamen van huizen en gebouwen zijn het meest concreet. Duurzame energie en goede isolatie staan daarin centraal.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

Op een voetbaltoernooi van de vroegere school van Abdelhak Nouri, het Calvijn College in Amsterdam-West, wordt voor het eerst een fair playprijs toegekend die naar hem is vernoemd.

Bij de vorige edities kwam Nouri zelf naar de school om de prijs uit te reiken aan het sportiefste team. Dit jaar neemt zijn broer Mohammed, die op het Calvijn College werkt, de honneurs waar.

Het is komende zondag precies een jaar geleden dat Nouri werd getroffen door een hartstilstand en op het voetbalveld in elkaar stortte.

Abdelhak Nouri

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl