NOS Voetbal

Engelsen nog euforisch na strafschopzege: Southgate is een psychologisch genie

In de stromende regen werkten de reserves van Engeland woensdag hun training af. Maar niemand klaagde. Het zoet van de overwinning in de achtste finales op Colombia, dinsdagavond, was nog duidelijk te proeven rondom het trainingsveld, ongeveer vijftig kilometer buiten Sint-Petersburg.

Engeland had niet alleen afgerekend met de Zuid-Amerikanen, maar ook met het eigen verleden.

Nog nooit in de WK-historie slaagde Engeland erin een penaltyserie te winnen. De laatste keer dat het op een EK wél lukte was in 1996, in de kwartfinales. Een ronde later ging het alweer mis. De man die miste tijdens dat EK in eigen land: de huidige bondscoach, Gareth Southgate.

Dat Engeland dinsdagavond in Moskou dat duistere verleden kon afsluiten, moet voor de bondscoach dan ook een persoonlijke overwinning zijn. Dat vermoedt Steve Crossman van BBC 5Live. "Nog steeds hoort hij mensen in een restaurant fluisteren: oh, dat is die jongen die de penalty miste in '96. Ik hoop dat hij zich realiseert dat mensen in dezelfde situatie nu fluisteren: oh, dat is die bondscoach die eindelijk met Engeland een strafschoppenserie wist te winnen."

Gareth Southgate loopt teleurgesteld terug na zijn gemiste strafschop in de halve finales van het EK in 1996

Southgate zelf roemde na afloop van de thriller in Moskou zijn spelers en zijn staf. Maar de succesvolle penaltyreeks is wel degelijk op het conto van de manager te schrijven. Na iedere training, hoe zwaar ook, liet hij zijn selectie oefenen vanaf elf meter. En dat voor langere tijd.

De coach probeerde de spelers ook mentaal voor te bereiden op het cruciale moment dat je de druk van een land op je schouders voelt rusten. Of zoals Gareth Southgate het zelf noemt: 'Own the moment'.

Crossman: "Hij wil dat ze zich realiseren dat het niet alleen gaat om het trappen van de bal. Het gaat er ook om hoe je aan komt lopen vanaf de middenlijn, hoe je de bal neerlegt, hoe je wel of niet kijkt naar je tegenstanders en je teamgenoten. Al die informatie heeft hij in de hoofden van de spelers weten te krijgen. Zonder dat hij ze heeft overvoerd."

De euforie die de gewonnen penaltyserie teweeg bracht in Engeland, is onmiskenbaar. Gary Lineker schreef woensdagochtend op Twitter: 'Had this dream last night that England won a penalty shootout. Seemed so real.' Het bericht kon rekenen op 42.000 likes.

Crossman uit zich op soortgelijke wijze. "Is het echt gebeurd? Het is echt ongelooflijk. Ik kan amper onder woorden brengen hoe het is om eindelijk zo'n serie te winnen. Er was iets mis met het Engelse voetbal sinds 1996. Dat is nu weg. En dat voelt geweldig."

Psychologisch genie

Vol vertrouwen werkt Engeland toe naar de kwartfinale waarin Zweden zaterdag de tegenstander is. Crossman merkt dat de selectie ook in andere opzichten goed gedijt onder oud-international Southgate. "De manier waarop de spelers omgaan met alles, met de media, met de lokale bevolking hier, dat is echt fantastisch. En dat is terug te brengen naar de manager. Gareth Southgate is een psychologisch genie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl