NOS Wielrennen

Groenewegen wil via het rood-wit-blauw naar de gele trui

Groenewegen voor NK op de weg: niemand is sneller dan ik

Dylan Groenewegen begint over een week aan zijn derde Ronde van Frankrijk. Vorig jaar won hij in Parijs op de Champs-Élysées zijn eerste Touretappe in het zwart-gele shirt van Lotto-Jumbo.

Komende maand wil hij Touretappes winnen in het rood-wit-blauw, de trui van de Nederlandse kampioen. Die trui moet zondag verdiend worden bij het NK op de weg in Hoogerheide.

Dylan Groenewegen

"Ik ben een van de favorieten, maar er zijn meer favorieten. Het is een NK dus er zijn scenario's mogelijk. Als het een sprint wordt, ben ik wel een van de te kloppen mannen", zegt Groenewegen.

Maar waarom zou Groenewegen zo bescheiden zijn, want is er een Nederlander sneller dan hij. "Ik denk het niet, nee."

De prijzenkast van Groenewegen bestaat dit jaar uit negen overwinningen. Hij schreef onder meer de semi-klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam. Ook won Groenewegen drie ritten in de Ronde van Noorwegen en een etappe in Parijs-Nice.

'Niet vaak een massasprint'

De slag om de arm van Groenewegen is desondanks begrijpelijk, want het parcours in West-Brabant is lastig. Er liggen kasseien en de wegen zijn smal. Bovendien eindigt een NK lang niet altijd in een massasprint.

"Tijdens een vlakke Touretappe zie je een paar ploegen op kop en dan weet je: dit wordt een massasprint. Bij een NK zijn er niet veel ploegen die er per se een sprint van willen maken. Ze willen meezitten en kijken in de finale wel hoe de koers loopt."

2017: Sinkeldam wint NK op de weg, Wippert juicht voor niks

Groenewegen heeft de laatste weken veel getraind met Merijn Zeeman. "Ik voel me heel goed en de waardes zijn, zoals Merijn dat altijd zegt, van wereldniveau. Dat moet ook als we in de Tour willen scoren."

Het laatste geel

Verslaggever Han Kock duikt met Groenewegen ook nog even de geschiedenisboeken in. Want wat gebeurde er op 1 juli 1989? Groenewegen moet het antwoord schuldig blijven, maar "het zal wel iets met een gele trui te maken hebben", zegt hij.

Goed geantwoord. Op die dag won Erik Breukink de proloog van de Tour in Luxemburg. Nog altijd is Breukink de laatste Nederlander die het geel droeg, 29 jaar geleden inmiddels.

"Ik hoop dat ik zijn opvolger word. Ik sta er goed voor en voel me goed. Iedereen weet dat ik die rit wil winnen."

"En het kan zeker", vervolgt Groenewegen. "We winnen veel dit jaar en op een mooie manier. Ik heb er veel vertrouwen in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl