NOS NieuwsAangepast

Internationale vliegveld Bali heropend, geen vulkaanas op luchtroutes

Het internationale vliegveld van het Indonesische eiland Bali is een half etmaal dicht geweest. De oorzaak was een uitbarsting van de vulkaan Agung. Die stootte vulkanische as uit tot een hoogte van 2,5 kilometer. Dat kon problemen opleveren voor het verkeer.

De Indonesische autoriteiten zeggen nu dat tests hebben aangetoond dat er geen as in luchtroutes van en naar het vliegveld is terechtgekomen.

De vulkaan Agung spuwt vuur en as

Niet alle luchtvaartmaatschappijen zijn gerustgesteld. Het Australische Qantas wacht het advies af van Australische vulkanologen. Qantas-piloten en -meteorologen nemen dan een besluit over het hervatten van het vliegverkeer.

Volgens persbureau AP zijn er tijdens de tijdelijke sluiting 450 vluchten geannuleerd, waardoor 75.000 passagiers werden getroffen. Ook de leden van het Nederlandse gezin Smits-van Hooff werden gedupeerd. Ze zijn op wereldreis en wilden vandaag doorvliegen naar de Komodo-eilanden om de komodovaraan te zien. Op het vliegveld was het een chaos, hun vlucht bleek geannuleerd. Het bezoek aan de Komodo-eilanden gaat nu niet door.

Vooral voor de plaatselijke bevolking is het erg, zegt Annelies Smits-van Hooff. Hun taxichauffeur was in tranen, omdat hij bang is dat hij zonder inkomen komt te zitten.

Vorig jaar november ging vanwege activiteit van de Agung niet alleen het vliegveld dicht, maar werden ook 90.000 mensen langdurig geëvacueerd. Het toerisme kreeg een zware klap, waar het nog niet van is hersteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl