NOS NieuwsAangepast

Wat heb je op een WK te zoeken als je eigen land er niet bij is?

  • Hoessein Sabir

    redacteur Buitenland

  • Hoessein Sabir

    redacteur Buitenland

Afreizen naar het WK voetbal, zonder dat je eigen land daar speelt. Wie doet dat nou? Toch zijn er genoeg voetbalfans naar Rusland afgereisd om de sfeer van het toernooi te proeven.

Een van hen is de Zuid-Afrikaanse tandarts Sithembiso. "Het is teleurstellend dat mijn land niet meedoet, maar uit liefde voor het spelletje wilde ik hier toch bij aanwezig zijn."

Sithembiso weet uit ervaring al hoe het is om een WK mee te maken. In 2010 organiseerde zijn land het wereldkampioenschap. Daarom wilde hij er dit keer weer bij zijn. Ook al doen de Zuid-Afrikanen niet mee, hij voelt zich toch goed tussen de andere voetbalsupporters. "Het is opwindend om tussen al deze fanatieke supporters te staan. Voor mij is het extra speciaal want ik sta er neutraal in."

Sithembiso Mkhize uit Zuid-Afrika

"Ik kan van het spelletje genieten, zonder me druk te maken om wie er gaat winnen of verliezen. Als Zuid-Afrika erbij was, dan zou ik me zorgen maken over hun prestaties. Nu heb ik vooral plezier en maak ik me geen zorgen om wie er wint of verliest."

Tussen alle fanatieke voetbalsupporters valt Zaki op met zijn Palestijnse vlag en sjaal. Ook hij geniet van de sfeer die er heerst op dit WK. Zaki is vooral onder de indruk van de verbondenheid die er is tussen de verschillende mensen.

"Alleen wie erbij is geweest, kan meepraten over dit fantastische evenement. Mensen met verschillende achtergronden en culturen gaan op een leuke manier met elkaar om, ze hebben veel respect voor elkaar. We kunnen hier allemaal veel van leren", zegt de Palestijnse geneeskundestudent.

Zaki Mashni uit de Palestijnse gebieden

Mochten de Palestijnen zich ooit kwalificeren voor een eindronde, dan zal Zaki zijn team zeker achternareizen. "Het maakt mij dan niets uit waar ze het organiseren. Het is nu al fantastisch, laat staan als mijn eigen land meedoet."

Peter uit de Verenigde Staten beweegt zich wat onopvallend gekleed door de mensenmassa. Hij baalt dat zijn land zich niet heeft gekwalificeerd. "Het is een beetje bitterzoet, ik vind het jammer dat het team van de VS hier niet bij is. Maar het blijft toch het wereldkampioenschap voetbal. En ik vind dat je daar als voetbalfan gewoon bij moet zijn, ook al doet je eigen land niet mee", vertelt hij.

De Amerikaan is voor het eerst in Rusland en het bevalt hem heel goed. Voordat hij aan deze reis begon, had hij toch wat twijfels over het organiserende land. "Mensen hebben toch wat vooroordelen over Rusland, maar ik heb daar gelukkig niets van gemerkt. De Russen zijn heel aardig en behulpzaam. Dit WK is ook een mooie kans voor de Russen om te laten zien wie zij werkelijk zijn."

Peter Orantes uit de Verenigde Staten

Nu zijn eigen land niet meedoet, hoeft hij zich geen zorgen te maken over verlies of winst. En hij kan ook gewoon casual over straat. Want als het Amerikaanse team er wel bij was geweest, dan zou hij er heel anders bijlopen. "Ik zou mijn gezicht schminken, een pruik dragen en kleren dragen in de kleuren van de Amerikaanse vlag. Mijn broek, onderbroek en sokken allemaal in de stars and stripes", zegt de Amerikaan.

Het Chinese voetbalelftal is er niet vaak bij tijdens een WK, toch loopt Xinyang Chen trots rond met een Chinese vlag over zijn schouders. Tijdens dit WK zal hij juichen voor de andere Aziatische landen. En in de tussentijd probeert hij ook contact te maken met de andere supporters. "Ik wil op deze manier ook aandacht vragen voor mijn land, zodat mensen zich gaan verdiepen in China. Misschien besluiten ze hierdoor wel om ons land te bezoeken", vertelt hij.

De Chinese student denkt dat zijn land nog niet in staat is om mee te doen op het hoogste voetbalniveau. Volgens hem hebben ze nog een lange weg te gaan. "China heeft meer voetbalexpertise en kennis nodig van ander landen. Ze kunnen nog veel leren van de Europese en Zuid-Amerikaanse landen. Misschien moeten we wel spelers die kant opsturen om beter te worden."

Xinyang Chen uit China

Maar mocht het Chinese elftal in de toekomst wel een kwalificatie afdwingen, dan denkt Xinyang dat de Chinezen massaal achter hun ploeg gaan staan. "Het WK is een geweldig avontuur en het is een hele beleving om erbij te zijn. Dus als het Chinese elftal zich kwalificeert, dan verwacht ik dat heel veel Chinese fans hierbij zullen zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl