Mo Salah schudt de hand van de president van Egypte: Abdul Fatah al-Sisi
NOS NieuwsAangepast

Trending op Twitter: Egyptenaren willen na WK-echec af van Sisi

In Egypte hebben honderdduizenden mensen op Twitter president Sisi opgeroepen te vertrekken. Aan het begin van de middag hadden al bijna 300.000 mensen gevraagd om zijn ontslag. Een kleine 50.000 anderen betuigden juist steun aan de dictator.

De hashtag 'Sisi_vertrek' kwam op na nieuwe prijsverhogingen, die werden aangekondigd tijdens het Suikerfeest, het slot van de ramadan. Kennelijk hoopte de regering met zijn timing dat hierdoor de onvrede beperkt zou blijven.

Maar de autoriteiten rekenden daarmee buiten de frustratie die de uitschakeling op het WK voetbal veroorzaakt. Het Egyptische voetbalelftal kon al na twee wedstrijden naar huis, na nederlagen tegen Uruguay en Rusland, terwijl de verwachtingen hooggespannen waren omdat Egypte de sterspeler Mohammed Salah heeft. Na de tweede nederlaag van Egypte ging het ineens hard met de hashtag die Sisi oproept op te stappen.

De protesten op Twitter zijn opmerkelijk. Sinds Sisi aan de macht is, worden straatprotesten de kop ingedrukt en is er ook censuur op internet, waar honderden websites uit de lucht zijn gehaald.

De regering is al jaren bezig te bezuinigen. In de hoop de zieltogende economie leven in te blazen, worden subsidies op brandstof, voedsel, water en stroom verlaagd.

Islamisten

Sisi maakte in 2013 als legerleider een eind aan de regering van de Moslimbroederschap, die in 2011 na democratische verkiezingen aan de macht was gekomen, maar leek sindsdien af te stevenen op een autoritair bewind. Daarin gold de islamitische wet en kwam de christelijke minderheid in het gedrang.

Na een grondwetswijziging werd Sisi in 2014 gekozen tot president. Ondanks de schijn van democratie regeert hij als een dictator en heeft hij duizenden critici van zijn bewind laten opsluiten, niet alleen islamisten, maar ook liberalen, socialisten en andere seculiere tegenstanders.

Sisi heeft de bevolking opgeroepen de ontberingen te verdragen. "Als we een echt natie willen worden, moeten we de pijn en ellende doorstaan. We moeten de prijs samen betalen." In een land waar de inkomensverschillen groot zijn en grote delen van de bevolking afhankelijk zijn van voedselsubsidies, is dat een moeilijke boodschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl