Oudste foto's weer scherp door nieuwe techniek
Er is nog vaag een gezicht te herkennen op het koperplaatje. Twee witte vlekken waar de ogen zaten, de lijnen van een mond en neus, een halsketting. Maar de persoon die anderhalve eeuw geleden werd vastgelegd op deze vroege foto, is onherkenbaar. Door de jaren heen onherroepelijk vervaagd.
Met een nieuwe techniek is de jongedame op de daguerreotype echter, voor het eerst in generaties, weer recht in de ogen te kijken. Door nauwgezet het plaatje te scannen en te analyseren kan het portret worden gereconstrueerd.
"We sprongen allemaal op toen we het zagen. We hadden geen idee wat we konden verwachten", zegt onderzoeker Madalena Kozachuk. "Maar zelfs de fijnste details zijn zichtbaar."
Toen de Canadese onderzoeker drie jaar geleden aan het project begon, had ze nooit gedacht dat dit het resultaat zou zijn. Ze wilde slechts nagaan of de chemische elementen van de door corrosie vervaagde foto's in kaart gebracht konden worden met röntgenstraling. Langzaam groeide echter het besef dat er meer mogelijk was.
Door sporen van kwik op de daguerreotypes te analyseren kan in een uur of acht een reconstructie worden gemaakt van het verloren beeld. Kozachuk en haar team hebben inmiddels twee verbleekte afbeeldingen uit het Canadese Nationaal Archief gereconstrueerd: het bleken portretten van een man en een vrouw.
Verdere informatie over de gefotografeerden ontbrak totaal. Voor Kozachuk draagt dat alleen maar bij aan de charme van het project. "Het blijft door je hoofd spoken: ze zijn anoniem, maar tegelijk zo markant."