Het portret van Abel Tasman
In samenwerking met
RTV Noord

Portret Abel Tasman even terug in Groningen: 'Dit leent Australië niet zomaar uit'

Het enig bekende portret dat van Abel Tasman werd gemaakt tijdens zijn leven, geldt als een nationaal erfstuk in Australië. Bij hoge uitzondering is het nu even terug op zijn geboortegrond: het werd gisteren onthuld in het Groninger Museum.

Het portret waarop de in 1603 in Lutjegast geboren ontdekkingsreiziger staat met zijn vrouw en dochter is is eigendom van de National Gallery of Australia en de National Library of Australia. Het hangt in Canberra. Deze twee eigenaren geven het een half jaar lang in bruikleen aan het Groninger Museum.

Het portret wordt toegeschreven aan Jacob Gerritsz Cuyp, maar helemaal zeker is dat niet. Op het schilderij ontbreekt een signatuur. Daarom gaan kunsthistorici tijdens het verblijf van het portret onderzoeken wie de maker is.

Het is uniek dat wij het mogen tonen.

Directeur Andreas Blühm

Directeur Andreas Blühm is zeer verguld met het schilderij. "We hebben al eerder pogingen gedaan het schilderij hiernaartoe te krijgen, maar dat mislukte steeds. Je moet je voorstellen dat het gaat om een schilderij van grote importantie voor Australië. Een nationaal erfstuk, zoals Nederland De Nachtwacht heeft. Dat leen je niet zomaar even uit. Het is uniek dat wij het mogen tonen."

Volgens Blühm staat het schilderij in ieder Australisch geschiedenisboek en kent iedereen het. "Dit schilderij van Tasman is van ongekende waarde voor mijn land", bevestigt ambassadeur Brett Mason van Australië, die naar Groningen kwam om het schilderij te verwelkomen. "Abel Tasman en de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook zijn twee heel belangrijke mensen in de geschiedenis van Australië."

Afvaardiging

Aan de komst van het schilderij ging een lange weg van lobbyen vooraf. In december, bij de 375ste verjaardag van de ontdekking van Tasmanië, overhandigde een afvaardiging van de gemeente Grootegast het bruikleenverzoek. Enkele maanden later kwam de instemming.

"Al ons geduld en de inspanningen zijn beloond en het is dan heel bijzonder om hem hier aan de muur te zien", zegt Natasja Lubbers, die namens de gemeente veel tijd en energie in de komst van het schilderij heeft gestoken. Singapore Airlines nam het kostbare transport en de verzekering voor zijn rekening.

Het portret van Abel Tasman hangt tot en met 6 januari in het Groninger Museum. Ambassadeur Mason vindt het een aanrader. "Je moet nu naar het Groninger Museum komen om dit schilderij te zien, anders moet je er straks 24 uur voor in een vliegtuig zitten. Het is goedkoper om naar Groningen te komen dan naar Downunder te vliegen."

Advertentie via Ster.nl