Het gecrashte busje op de Plataanlaan in Groningen
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Groninger krijgt 1 jaar cel voor fataal verkeersongeluk door handrem

Omdat hij in de auto aan de handrem trok en zo een dodelijk ongeval veroorzaakte, moet een 47-jarige Groninger een jaar de cel in.

Volgens de rechter was het een "volkomen onbezonnen" actie van de Groninger, Raoul P., die overigens niet de auto bestuurde. "Hij heeft de gevolgen hiervan niet gewild." Bij het ongeluk kwam amateurvoetballer Daniël Postema (35) om. P. wordt niet vervolgd voor doodslag of poging tot doodslag.

Hij wordt alleen gestraft voor het overtreden van de wegenverkeerswet. Het vonnis valt drie jaar lager uit dan de eis van het OM, dat twee weken geleden vier jaar celstraf voorstelde.

Betonnen paal

De dader en het slachtoffer waren ten tijde van het ongeluk, in november 2016, als trainer en speler verbonden aan VV Waskemeer. Met twee andere spelers reden zij op de noordelijke ringweg bij Selwerd.

Bij de tunnel onder het spoor ging het mis. Het busje ramde een betonnen paal. Postema overleed en de 26-jarige bestuurder raakte zwaargewond. P. en de vierde inzittende kwamen met de schrik vrij.

De veroordeelde zou volgens getuigen aan de handrem hebben getrokken. Zelf zegt hij zich daar niets van te herinneren. Diverse getuigen verklaarden echter dat hij dit na het ongeval had gezegd, onder meer tegen een agent in burger.

Drank en drugs?

De rechter twijfelt niet aan deze verklaringen. Ook het politieonderzoek wijst uit dat het ongeval is veroorzaakt doordat iemand aan de handrem heeft getrokken.

De advocaat van de verdachte zei twee weken geleden tijdens de behandeling van de zaak dat drugs- en drankgebruik van andere inzittenden mogelijk ook een rol hebben gespeeld en niet alleen het aantrekken van de handrem.

Naast de celstraf heeft de rechter de man ook een rijverbod opgelegd voor drie jaar, schrijft RTV Noord.

Advertentie via Ster.nl