Marsrover Curiosity op 15 juni in de Gale-krater, waar ook veel stof hangt
NOS NieuwsAangepast

Gigantische stofstorm Mars beslaat nu hele planeet

Een enorme stofstorm op Mars die het ruimtewagentje Opportunity in problemen heeft gebracht, is nog groter geworden. Volgens NASA beslaat de storm nu de hele planeet.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie maakte vorige week bekend dat de in 2003 gelanceerde Opportunity zichzelf vanwege de stofstorm in de slaapstand heeft gezet. De zonnepanelen van de Marsrover vangen niet genoeg zonlicht op om voldoende stroom te kunnen opwekken.

NASA's andere Marsrover, de Curiosity uit 2012, heeft nauwelijks last van de stofstorm. Het rijdende laboratorium draait op kernenergie.

De Curiosity heeft verschillende foto's gemaakt die laten zien dat het zicht op Mars de laatste weken steeds slechter is geworden:

Het zicht op mars werd steeds slechter

Stofstormen zijn op Mars niet ongebruikelijk. Ze kunnen weken of zelfs maanden aanhouden. De laatste keer dat een storm de hele planeet besloeg, was in 2007. Toen schakelde Opportunity zichzelf ook uit, om een paar dagen later weer te ontwaken.

Een klokje dat nog op een interne batterij loopt, maakt de robotwagen af en toe heel even wakker om te checken of de lucht al is geklaard. Als de batterij leegraakt, is Opportunity aangewezen op een ingewikkelder proces om weer op te starten: een sensor die op zonlicht moet reageren.

De Opportunity is een groot succesverhaal voor de Amerikanen. De Marsrover had het eigenlijk maar 90 dagen hoeven uit te houden, maar werkt nu al zo'n 15 jaar naar behoren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl