Neymar, de absolute vedette van Brazilië
NOS NieuwsAangepast

Wie stopt in Rusland dit Braziliaanse miljoenen-ensemble?

Braziliaanse internationals stralen wekelijks in de Europese competities en behoren tot de duurste voetballers van dit moment. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen als Neymar & co tegen Zwitserland beginnen aan het wereldkampioenschap (20.00 uur).

En niet alleen in het land zelf, maar ook bij veel kenners. Scout Piet de Visser kent Brazilië als geen ander. Hij klinkt beslist als hij naar de favorietenrol van de Goddelijke Kanaries wordt gevraagd: "Ik vind ze zeker favoriet. Er is met bondscoach Tite een heel andere sfeer in het elftal gekomen. Ze hadden altijd al talent, maar onder de vorige bondscoaches Dunga en Scolari was het nooit een team. Spelers speelden voor zichzelf."

"Er is nu meer balans in de ploeg. Tite heeft van Brazilië een geweldig elftal gemaakt met stevige jongens als Fernandinho en Casemiro en met echte vedettes als Neymar, Philippe Coutinho, Roberto Firmino en Gabriel Jesus. Spelers hebben ontzag voor Tite", aldus De Visser, die nog voornamelijk voor Chelsea werkt.

Tite

Als het over Tite gaat, of voluit Adenor Leonardo Bacchi, klinken termen als "people manager" en "nuchter voor een Braziliaan". Schrijver Daan Dekker woonde in São Paulo en schreef het boek De Brazilianen, over Braziliaanse voetballers in Nederland.

Dekker: "Tite heeft het erg goed gedaan bij Corinthians uit São Paulo, een van de moeilijkste clubs van het land. Een beetje een rauwe volksclub uit het arme deel van de stad met een gewelddadige harde kern."

Tite was meerdere keren coach van Corinthians en werd onder andere kampioen van Brazilië en won in 2012 de wereldbeker voor clubteams door Chelsea te verslaan. Dekker: "Er zit bij Corinthians altijd enorm veel druk op, je moet goed tegen de heisa kunnen en dat kan hij. Hij kan druk wegnemen bij zijn spelers."

Tite, de succesvolle bondscoach van Brazilië

Volgens de website transfermarkt.nl vertegenwoordigen de 11 Brazilianen met de hoogste marktwaarde een bedrag van meer dan 800 miljoen euro. Met een marktwaarde van 4 miljoen euro is reservekeeper Cássio een soort armoedzaaier vergeleken met de volgende 'basis 11':

'Spitsen die kunnen scoren'

Piet de Visser klinkt verlekkerd als hij de namen hoort: "Iedereen wil die spelers hebben. Neem keeper Alisson. Als Courtois weggaat bij Chelsea heb ik Alisson op het lijstje staan. Ik zou ook graag Casemiro bij Chelsea zien, een tank op het middenveld, een beul."

Wat De Visser vooral opvalt aan het rijtje met dure Brazilianen: "Ze hebben weer spitsen die kunnen scoren met Gabriel Jesus en Firmino. Na Ronaldo en Romario waren die er even niet. Ja, Adriano, maar die viel voor de drank..."

Het elftal van Brazilië voor het oefenduel met Oostenrijk

Vier jaar geleden waren de Brazilianen ook kanshebber voor de titel in eigen huis. Toen werd het 8 juli 2014, de dag van de halve finale. Neymar ontbrak met een blessure. De Brazilianen stonden huilend en vrij opgefokt aan de aftrap. Binnen een half uur had Duitsland vijf keer gescoord. Een van de meest bizarre wedstrijden uit de geschiedenis van het WK ontrolde zich. Duitsland liet Brazilië uiteindelijk met 7-1 ontredderd achter.

'Kippen zonder kop'

Dekker was in São Paulo en zag een stad in rouw: "De druk was enorm, er werd zoveel van ze verwacht. Dat sloeg kennelijk over op de selectie. Ze liepen als kippen zonder kop naar voren. De rust en nuchterheid die je nodig hebt in een halve finale waren helemaal weg."

Brazilië begint volgens Dekker met enorme revanchegevoelens aan het WK. Al is de pijn van een te vroege uitschakeling ook weer vrij snel vergeten: "Een flink deel van de bevolking moet knokken voor zijn bestaan. De luxe om lang bij een nederlaag stil te staan, hebben de meeste mensen niet."

Gabriel Jesus wordt bejubeld door zijn Braziliaanse ploeggenoten

Valkuilen

Vier jaar na het echec in eigen land staan de Brazilianen er goed voor. Zijn er zo vlak voor de aftrap van de eerste wedstrijd tegen Zwitserland eigenlijk valkuilen voor de topfavoriet? Scout De Visser denkt van niet: "Ik denk dat ze momenteel heel sterk staan, al hebben Brazilianen dikwijls moeite met een ploeg die hard speelt, veel verdedigt en hen opjaagt. Brazilië heeft vaak moeite tegen ploegen als Uruguay en Argentinië, echte vechtmachines. In die wedstrijden raken de vedettes wel eens de weg kwijt."

De Visser ziet een sleutelrol weggelegd voor Neymar. De aanvaller is op tijd hersteld van een voetblessure: "Dan hoor ik zeggen: Neymar heeft geen ritme en is niet klaar voor het WK. Maar Neymar is altijd klaar. Hij is fris en hongerig. Neymar maakt Brazilië beter. Hij had in het verleden weleens wedstrijden waarin hij te veel alleen deed en maar acties bleef maken. Dan verloor hij de bal en vielen er gaten in de ploeg. Nu speelt hij veel beter samen met zijn medespelers en neemt hij verantwoordelijkheid. Hij gaat zeker een rol spelen op dit WK."

Deel artikel: