NOS NieuwsAangepast

Jun Heo vluchtte naar Seoul: 'Noord-Korea gaat nooit doen wat VS wil'

"Absoluut niet." Jun Heo vertrouwt Kim Jong-un voor geen cent. De student uit Noord-Korea wist het land tien jaar geleden te ontvluchten. In Seoul blikt hij vooruit op de historische top tussen de leider van zijn geboorteland en de Amerikaanse president Trump.

"Ik ben er zeventien jaar geweest en heb er van alles gezien. Ik weet zeker dat Noord-Korea niet doet wat de VS wil." Dinsdag praten Kim Jong-un en Trump over het Noord-Koreaanse kernprogramma. De vraag is of Pyongyang bereid is om dat stop te zetten in ruil voor economische en diplomatieke steun.

Jun was nog maar veertien jaar oud toen hij een eerste vluchtpoging ondernam met zijn vader. Tijdens een gevaarlijke tocht door China werden de twee verraden en teruggestuurd. Zijn vader werd zwaar gestraft. Met hulp van een tussenpersoon slaagde een tweede vluchtpoging in 2008 wel. Maar zijn vader is achtergebleven.

'Kim Jong-un is niet te vertrouwen, ik heb hem 17 jaar meegemaakt'

Wat Noord-Korea met de top wil bereiken is volgens Heo helder: economisch voordeel. Daar profiteert Kim Jong-un zelf ook van. Heo legt uit: "Tussen 2004 en 2008 werd er in Noord-Korea steeds meer gesproken over de economische problemen. Er werd geklaagd. Veel Noord-Koreanen overlijden aan ondervoeding. Kim wil de economie helpen zodat de mensen stil blijven."

Kim regeert in de hel en heeft het daar goed, dus dat wil hij niet opgeven.

Casey Lartigue van de stichting TNKR

Op die manier kan het regime blijven bestaan. Want dat is het allerbelangrijkste voor Kim Jong-un, zegt Casey Lartigue. Hij zet zich in voor Noord-Koreaanse vluchtelingen in Seoul. "Noord-Korea is altijd bezig geweest met overleven. Het regime moest aan de macht blijven. Er is een gezegde dat je beter kunt regeren in de hel dan dienen in de hemel. Nou, ze regeren daar echt in de hel. Maar ze hebben het daar goed dus dat wil hij niet opgeven."

Van kernwapens opgeven zal dan ook geen sprake zijn, verwacht Lartigue. "Dankzij die wapens luistert de rest van de wereld naar hem. De wapens zijn de enige reden. Misschien dat Noord-Korea wel het wapenprogramma wil bevriezen of verkleinen. Daar zullen ze dan garanties voor hun veiligheid voor terug willen."

Engels leren

Lartigue richtte vijf jaar geleden zijn stichting TNKR: Teaching North Korean Refugees op. Daarmee leert hij vluchtelingen Engels zodat ze gemakkelijker mee kunnen draaien in de Zuid-Koreaanse maatschappij. Ook helpt hij ze om zichzelf uit te spreken over hun situatie, bijvoorbeeld door een boek te schrijven.

De hulpverlener heeft veel contacten met Noord-Koreaanse vluchtelingen, ook afkomstig uit de elite van het land. "De elite heeft het vertrouwen in Kim verloren", hoort Lartigue van zijn bronnen. "Ze vinden dat de kernwapenstrategie van Kim niet meer werkt en dat de economie er door de sancties veel te slecht voor staat." Lartigue verwacht dat Kim zal proberen om de sancties te verlichten. Opnieuw vooral om zijn eigen positie te versterken.

Er zullen vast meer ontmoetingen volgen.

Jun Heo

"Kim krijgt één kans", liet Trump eerder op de G7-top in Quebec weten. De Amerikaanse president zal het gesprek afbreken als hij niet meteen het gevoel krijgt dat Noord-Korea iets te bieden heeft.

Dat gelooft de gevluchte Heo niet. "Ik verwacht geen resultaat in één topontmoeting. Er is niet één kans, er zullen vast meer ontmoetingen volgen." Ook Lartigue denkt niet dat Trump er een pr-show van zal maken. "Want de hele wereld staat klaar om het vertrouwen in hem op te zeggen."

Jun Heo heeft een eigen kanaal op YouTube, dat is hier te volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl