NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 8/6: G7 bijeen in Canada en protonencentrum open in Groningen

Goedemorgen! In de Canadese provincie Quebec begint vandaag de G7-top en in Groningen wordt het eerste Nederlandse protonencentrum voor de bestrijding van kanker geopend.

Het wordt een warme dag met 22 tot lokaal 27 graden. In het zuiden begint de dag met een bui, later valt ook op andere plaatsen in het land een regen- en onweersbui. Ook in het weekend blijft de kans op buien groot.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je verwachten?

  • De leiders van de G7 komen bijeen in de Canadese provincie Quebec. Het is de eerste ontmoeting tussen de EU en president Trump sinds de verhoging van de tarieven op staal en aluminium. In Quebec City hebben zich, zoals bij iedere G7-top, betogers verzameld.
  • Het UMC Groningen opent het eerste protonencentrum in Nederland. Protonentherapie is een relatief nieuwe vorm van kankerbestrijding die erom bekend staat minder bijwerkingen te hebben dan behandelingen met bestraling of chemo.
  • De Oranje-vrouwen spelen vanavond een kwalificatieronde voor het WK voetbal in 2019 tegen Noord-Ierland.
  • In Hilvarenbeek start muziekfestival Best Kept Secret. Onder anderen de Arctic Monkeys staan er op het podium.

Wat heb je gemist?

De NS wil reizigers met korting verleiden om de zogenoemde hyperspits te vermijden. Dat is de grootste drukte tussen half acht en half negen 's ochtends. Uit een proef blijkt dat ruim 5 procent van de reizigers bereid is net wat eerder of later te reizen als ze dan 40 procent korting krijgen. Daardoor komen vele duizenden zitplaatsen vrij voor mensen die wel in de hyperspits reizen.

De NS verwacht dat het totaal aantal treinreizigers door de korting kan toenemen en dat betekent: minder autokilometers en minder CO2-uitstoot. Om de plannen mogelijk te maken is 35 miljoen euro nodig. De NS wil daarvoor een beroep doen op klimaatsubsidies.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Voor veel concertgangers is het een grote ergernis: omstanders die tijdens een optreden hun mond niet kunnen houden. Om dat tegen te gaan, kwam het Haagse poppodium Paard in februari met de zogenoemde lul-niet-lolly. Dat blijkt een goed idee, want nu gaan 22 andere poppodia na dit weekend het snoepgoed ook invoeren.

Het geven van een lolly - met als afbeelding het duo Laurel en Hardy met een vinger voor hun mond - is een subtiele manier om mensen te wijzen op hun storende gedrag. "Natuurlijk mag er gepraat worden", zegt initiatiefnemer Bas de Wit. "Het moet wel gezellig blijven. Maar soms kan voortdurend geklets als hinderlijk worden ervaren."

De lul-niet-lolly

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl