De lege intensive care van het ziekenhuis in Assen
NOS NieuwsAangepast

'Volgens de richtlijn moet ik hier de hele dag zitten en mezelf vermaken'

De best mogelijke zorg. En richtlijnen die dat moeten garanderen. Niks mis mee zou je zeggen, maar bij veel regionale ziekenhuizen krijgen ze hoofdpijn van de nieuwe regels voor de intensive care en de spoedeisende hulp.

Volgens de IC-richtlijn moet in elk ziekenhuis zeven dagen per week een IC-arts aanwezig zijn. Die mag nergens anders ingezet worden en dat kost extra mankracht. Veel ziekenhuizen kunnen dat niet betalen en vrezen sluiting van de IC en ook van de spoedeisende hulp, want daarvoor is een soortgelijke richtlijn in aantocht.

Op een vrijwel lege intensive care-afdeling van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen legt IC-arts Johan Lutisan uit waarom de richtlijnen voor zijn ziekenhuis verkeerd kunnen uitpakken. "Als ik op een rustig moment op de IC weinig om handen heb, wil ik het liefst op een andere afdeling mijn capaciteit inzetten. Ik ben ook internist dus ik wil heel graag op dat moment op de interne afdeling patiëntenzorg leveren. Als er iets acuuts is kan ik heel snel weer hier op de IC aanwezig zijn. Dat is de praktijk nu."

Maar straks mag dat mag niet meer. De verscherpte IC-richtlijn bestond al langer, maar vanaf 1 juli gaat de Inspectie ook echt controleren of de regel wordt nageleefd. "Dat betekent, als ik volgens die richtlijn hier exclusief aanwezig moet zijn, dat ik hier de hele dag zit en mezelf moet vermaken."

'Ik zit dan hier de hele dag en moet mezelf vermaken'

Volgens Lutisan lijdt de kwaliteit van de zorg op zijn IC niet onder de flexibele inzet van de artsen. "In 2015 is er een grote studie over verschenen. Daaruit blijkt ook dat de kwaliteit van zorg en de acute hulp in deze regionale ziekenhuizen gewoon goed is. Ook in vergelijking met de grotere centra."

Voor ziekenhuizen die een grote intensive care-afdeling hebben, met veel patiënten, moet wél altijd een IC-arts aanwezig zijn, vindt Lutisan. Maar dat geldt niet voor elk ziekenhuis. "Wij vinden dat iedere patiënt recht heeft op zorg van een intensivist, maar dat kun je op verschillende manieren regelen. Hier kunnen we maatwerk leveren. Als het even rustig is, gaan we met andere werkzaamheden verder."

Als de IC moet sluiten zie je vrij snel dat ziekenhuizen in de problemen komen.

Suzanne Kruizinga, bestuurder Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Het WZA voldoet op dit moment overigens wel aan de IC-richtlijn, maar dat kost veel geld en extra IC-artsen zijn heel moeilijk te vinden. Veel ziekenhuizen zullen hun IC-afdelingen om die redenen misschien wel moeten sluiten. Een hele slechte zaak, vindt ook Suzanne Kruizinga, bestuurder van het Assense ziekenhuis. Want de IC en de spoedeisende hulp zijn niet zo maar afdelingen.

"Ze zijn het hart van het ziekenhuis. Veel patiënten komen binnen via de spoedeisende hulp. De intensive care hebben we nodig als back-up voor de grote operaties, voor als er iets niet helemaal goed gaat. En we hebben natuurlijk heel veel mensen hier in een ziekenhuisbed liggen die ook zieker kunnen worden, en die moeten we dan even opvangen op de IC."

'Kans op omvallen'

De intensive care heeft een soort brandweerfunctie. Een ziekenhuis kan eigenlijk niet zonder. "Als de IC moet sluiten zie je vrij snel dat ziekenhuizen in de problemen komen omdat de IC en de spoedeisende hulp echt essentiële onderdelen zijn van het ziekenhuis zijn. Dan is de kans groot dat ziekenhuizen gaan omvallen." Voor het WZA geldt nu al dat verbouwingsplannen voorlopig zijn stilgelegd vanwege de nieuwe richtlijnen.

Kruizinga hoopt net als IC-arts Lutisan dat er voor verschillende ziekenhuizen meer maatwerk kan komen, in plaats van de knellende richtlijnen. "Die kosten miljoenen en gaan voor ons type ziekenhuis niets toevoegen."

Ook patiënten komen in verzet. Chris Vegter van de cliëntenraad van het ziekenhuis in Drenthe moet er niet aan denken dat het WZA zou verdwijnen. De instelling voert niet voor niets de slogan 'vertrouwd en dichtbij'.

"Voor ons is het van groot belang dat het ziekenhuis kan blijven", zegt Vegter. "We denken dat de zorg goed is, en mensen kennen elkaar. Als patiënten hier binnenkomen, voelen ze zich gezien. Dat is voor veel mensen heel belangrijk. Als de zorg goed is, waarom moeten die richtlijnen dan zo opgeschroefd worden dat het risico bestaat dat het ziekenhuis verdwijnt?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl