NOS VoetbalAangepast

Oud-Feyenoorder Gerard Kerkum (87) overleden

'Mister Feyenoord' Gerard Kerkum (87) overleden

Oud-voetballer en voormalig Feyenoord-voorzitter Gerard Kerkum is overleden. Hij was al geruime tijd ziek en is 87 jaar geworden. Kerkum speelde van 1951 tot 1965 in het eerste van Feyenoord en was in de jaren tachtig als voorzitter onder meer verantwoordelijk voor de komst van Johan Cruijff.

Kerkum was een Feyenoorder in hart en nieren en een kind van de club. Hij werd op 17 december 1930 geboren op anderhalve kilometer van de plek waar De Kuip zou komen. Als 7-jarig jongetje was hij persoonlijk aanwezig bij de officiële opening van het stadion.

'Mister Feyenoord' was zestien jaar oud toen hij lid werd van Feyenoord. Hij bleek een talent en schopte het tot het eerste elftal, waarvoor hij tussen 1951 en 1965 tot 349 competitiewedstrijden kwam.

Spijkerhard en succesvol

Vooral begin jaren zestig kende Kerkum als spijkerharde verdediger én aanvoerder van Feyenoord grote successen. Zo werd in 1961 de landstitel behaald, voor het eerst sinds 1940. Het zorgde voor extatische taferelen op het veld van De Kuip.

Kerkum speelde één interland voor het Nederlands elftal, een vriendschappelijk duel met Zwitserland in 1960 (1-3 nederlaag). In 1965 stopte hij met voetbal om zich te richten op zijn maatschappelijke carrière.

De oer-Feyenoorder werd uiteindelijk directeur van een bouwonderneming. Maar hij bleef ook actief in het voetbal. In 1961 had hij al spelersvakbond VVCS opgericht, bij Feyenoord bleef hij betrokken als bestuurder en later als voorzitter.

Cruijff naar Feyenoord

Van 1982 tot 1989 hanteerde hij de voorzittershamer van Feyenoord. Het waren niet de meest succesvolle jaren van de Rotterdamse club, op één seizoen na: in 1983/1984 werd zowel de landstitel als de KNVB-beker gewonnen.

Oer-Feyenoorder Kerkum wilde Cruijff in Rotterdam houden

Het seizoen begon met een enorme stunt van voorzitter Kerkum: hij slaagde erin Johan Cruijff van aartsrivaal Ajax over te halen om bij Feyenoord te komen voetballen. Voor Cruijff was een revanche op Ajax, waar hij in onmin leefde met het bestuur. Voor Feyenoord was het een geschenk uit de hemel.

'Overal vol huis'

"Waar we ook kwamen, overal was het een vol huis", vertelde Kerkum in maart 2018 tegen de NOS. "En als je dan kampioen wordt en de beker pakt, dan weet je niet wat er gebeurt als je op de Coolsingel staat. Dat heb ik allemaal mee mogen maken."

In het interview vertelde Kerkum dat Feyenoord al twee keer eerder, zonder succes, had geprobeerd Cruijff naar Feyenoord te halen. Na afloop van het succesvolle seizoen in 1984 bood Kerkum een carte blanche aan Cruijff aan: de Amsterdammer kon speler/trainer worden en alles naar believen invullen. Cruijff wilde niet.

Johan Cruijff (l) tekent in 1983 zijn contract bij Feyenoord, met rechts voorzitter Gerard Kerkum

Commissie-Kerkum

Ook na zijn voorzitterschap bleef Kerkum bij Feyenoord betrokken. Zo leidde hij in 2006 de commissie-Kerkum, die vanwege het dreigende faillissement met een reddingsplan voor de club moest komen.

De commissie oordeelde onder meer dat de organisatiestructuur moest veranderen en dat er geen plaats meer was voor een voorzitter. Het leidde tot het vertrek van Jorien van den Herik, die zich als voorzitter had ontpopt tot alleenheerser die grote risico's nam. Het was een lastige periode voor Kerkum, die goed bevriend was geweest met Van den Herik maar hem toch moest wegsturen.

Door herstructurering en streng financieel beleid kwam Feyenoord er wel weer bovenop. Met het kampioenschap van 2017 als definitieve bevestiging. "Dat zijn momenten, dat is de kroon op je leven", aldus Mister Feyenoord in 2018.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl