Opgetogen Dumoulin: eindelijk een moment van zwakte bij Yates

Opgeluchte Dumoulin: eindelijk heb ik bergop wat tijd goed gemaakt

Tom Dumoulin is opgelucht en opgewekt . "Eindelijk heb ik bergop een keer tijd goed gemaakt op Yates, dat is voor het eerst in tweeënhalve week."

Dumoulin wist op de slotklim naar Prato Nevoso zijn achterstand op de Britse rozetruidrager te halveren. Van de 56 seconden die de Mitchelton-Scott renner had, zijn er nog 28 over.

"Vandaag was ik beter en dat is mooi. Ik ben me er terdege van bewust dat deze rit me heel goed ligt: het gaat de hele dag superlangzaam en dan in een keer een berg op vlammen."

Ploegleider Marc Reef blijft ondanks de winst met beide benen op de grond. "Het zegt nog niet zo veel, dit is een momentopname na een specifieke etappe. Morgen is het de hele dag op en af en kan er nog van alles gebeuren."

Ploegleider Reef juicht nog niet: we moeten zien wat er de komende dagen gebeurt

"Het is zijn eerste zwakke moment in deze ronde en dat is mooi", reageert Dumoulin, die in de laatste kilometer zelf het initiatief nam. "Ik dacht: ik probeer het gewoon volle bak. Toen moest ik gaan zitten en kwam Froome over me heen Maar ik voelde dat ik genoeg overhad om hem en Pozzovivo te volgen."

In eerste instantie had de Limburger helemaal niet door dat de roze trui op achterstand reed. "Ik keek achterom en zag dat ik een groot gat had, dat had ik niet verwacht. Ik dacht: da's mooi, eindelijk een moment van zwakte."

Yates: heb het roze toch nog?

De rozetruidrager zelf maakt zich niet al te veel zorgen. "Ik heb mijn best gedaan, maar had geen geweldige benen. That's it. Ik ga nog aan de leiding, dus het gaat prima."

Yates laconiek: heb het roze nog, er is niks aan de hand

De hamvraag met nog twee bergetappes voor de boeg luidt: is Dumoulin terug in de race? "De komende twee dagen gaan uitwijzen of het een eenmalige opleving was of dat het nog mogelijk is. Maar de koers is nog niet gelopen."

Zowel vrijdag als zaterdag staan er verschillende zware beklimmingen op het programma. Dumoulin heeft er even nog geen zin in. "Nu nog niet. Eerst even bijkomen."

Bekijk hier het profiel van de laatste drie etappes in de Giro:

  • NOS
    Het profiel van de negentiende etappe van de Giro (vrijdag)
  • NOS
    Het profiel van de twintigste etappe (zaterdag)
  • NOS
    Het profiel van de eenentwintigste etappe van de Giro (zondag)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl