Vrouwen en kinderen in het Bama Hospital-kamp
NOS NieuwsAangepast

Verkracht in ruil voor eten: 'Wees niet bang, ik zorg voor je'

Lang durfden Nigeriaanse vrouwen niet te praten over de de stelselmatige verkrachtingen door het regeringsleger en leden van een militie waar het leger mee samenwerkt. Ze waren te bang voor de gevolgen. Nu vertellen ze toch hun gruwelijke verhalen in de hoop op gerechtigheid.

"Een soldaat verkrachtte mij. Hij wist dat ik vijf of zes maanden zwanger was. Hij bood me geen eten aan. Hij riep naar me, maar ik negeerde hem. Op de derde dag dwong hij me naar een kamer te gaan en verkrachtte me."

- Kale (25)

Gerechtigheid

Duizenden vrouwen ondergingen hetzelfde lot in kampen voor ontheemden, staat in een rapport van Amnesty International. De organisatie sprak met honderden Nigeriaanse vrouwen over een periode van twee jaar, vertelt Amnesty-onderzoeker Aster van Kregten in het NOS Radio 1 Journaal.

"De vrouwen die we voor dit rapport spraken waren heel duidelijk: we hebben onze huizen verloren, onze kinderen en onze mannen. We hebben niks meer en wat we nu willen is gerechtigheid. Bij de presentatie van ons rapport zijn er ook vrouwen die zelf de pers te woord willen staan."

In verband met de veiligheid van de vrouwen zijn hun namen in het rapport gefingeerd. Dat geldt ook voor de namen bij de quotes in dit verhaal.

"De soldaten hebben ons verraden. Ze zeiden dat we weg moesten uit onze dorpen. Ze zeiden dat het veiliger zou zijn en dat ze ons een veilige verblijfplaats zouden geven. Maar toen we meegingen, hebben ze ons verraden. Ze hebben onze mannen gevangengezet en ons daarna verkracht."

- Yakura (35)

Overgeleverd aan militairen

De vrouwen leefden eerst in dorpen die in handen waren van de islamitische terreurbeweging Boko Haram. Die dorpen werden door het Nigeriaanse leger heroverd. De bewoners werden gedwongen om naar de kampen te gaan. Mannen werden daar gescheiden van de vrouwen en kinderen.

"In de kampen waren de mannen er niet om de vrouwen te beschermen tegen militairen en milities die deze kampen leiden", zegt Van Kregten. "Daardoor waren de vrouwen voor eten volledig overgeleverd aan de militairen."

"De soldaat zei dat ik mijn man maar moest vergeten. Hij ontsluierde mij en nam me in zijn voertuig buiten het kamp om me te verkrachten. De volgende dag nam hij me weer met geweld mee en deed hetzelfde. Hij deed het steeds opnieuw en zei: 'Wees niet bang, ik zal voor je zorgen, je geld geven en je naar het ziekenhuis brengen als je ziek bent'."

- Zara

Zara

Van Kregten hoorde tijdens het onderzoek veel hartverscheurende verhalen. "Eerst hadden de vrouwen geld om eten te kopen, daarna verkochten ze hun sieraden en daarna hun kleren. Toen ze niets meer hadden, moesten ze met hun lichaam betalen. Ze vertellen ook over de wanhoop. Duizenden mensen zijn in de kampen doodgegaan van de honger. Ze vertellen over de pijn van het zien van hun eigen kinderen die doodgaan."

"Een man bracht mij voedsel, hij kwam terug in de avond, maar ik verstopte me. De volgende dag zei hij dat ik bij hem water moest halen. Ik ging en hij sloot de tent en verkrachtte me. Hij zei dat als ik deze dingen wil krijgen, we als man en vrouw moeten zijn."

- Ama (20)

Ama

Het Nigeriaanse leger zegt dat het onderzoek van Amnesty niet klopt en noemt het een "vals rapport over fictieve verkrachtingen". Tegen de Nigeriaanse krant Premium Times zegt een woordvoerder dat alle Nigeriaanse burgers het leger moeten blijven vertrouwen en steunen in de strijd tegen Boko Haram.

De krant meldt ook dat er vanochtend tegen Amnesty werd geprotesteerd voor zijn hoofdkantoor in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Er zouden camerabeelden zijn van demonstranten die later vechten om het geld dat ze kregen om deel te nemen aan het protest.

Van Kregten: "Het lijkt mij onmogelijk dat de Nigeriaanse regering niet weet van de verkrachtingen. Er zijn meer organisaties die erover hebben bericht. Ons rapport toont wel aan hoe groot de schaal is en hoe georganiseerd het gebeurt en nog steeds gebeurt.

"Je moet de 'vriendin' zijn van een militielid. Als je een 'vriendin' bent, krijg je alles. Als je dat niet doet, zul je niets krijgen. Er is geen voedsel of water, tenzij je een 'vriendin' bent van de militie."

- Khadeeja (30)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl