Willem-Alexander en Máxima
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 23/5: Oranjes naar Luxemburg en hoger beroep monstertruckdrama

Goedemorgen! Vandaag is de eerste dag van het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima afleggen aan Luxemburg. En stuntman Mario D. hoort zijn vonnis in het hoger beroep over het monstertruckongeluk in Haaksbergen.

Er vallen nog buien, een enkele met onweer, hoofdzakelijk in het zuiden en midden van het land. Het is verder wisselend bewolkt. Geleidelijk wordt het op steeds meer plaatsen droog en gaat de zon schijnen. Het wordt daarbij warm en regionaal zomers, met 23 tot 26 graden.

Het weer van 23 mei

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het staatsbezoek van Willem-Alexander en Máxima aan Luxemburg begint. Het koningspaar is nog tot en met vrijdag op bezoek in het groothertogdom. Ze ontmoeten onder meer de voorzitter van het parlement, de burgemeester van Luxemburg en uiteraard groothertog Henri en zijn vrouw.
  • Vier ministers, onder wie Kaag voor Buitenlandse Handel en Schouten van Landbouw, zijn in India op pad voor een handelsmissie. Vrijdag voegt premier Rutte zich bij het gezelschap.
  • Het gerechtshof in Arnhem doet uitspraak in het hoger beroep over het monstertruckongeluk in Haaksbergen. De 53-jarige stuntrijder die in september 2014 een dodelijk ongeluk veroorzaakte met zijn monstertruck ging eerder in beroep tegen zijn celstraf van 15 maanden en een verbod voor vijf jaar om stuntrijder te zijn.
  • De Tweede Kamer debatteert met staatssecretaris Knops over de renovatie van het Binnenhof. De zetel van het parlement wordt tussen 2020 en 2025 in één keer opgeknapt. De hele verbouwing gaat zo'n half miljard euro kosten. De Eerste en Tweede Kamer wijken uit naar andere plekken in Den Haag.

Wat heb je gemist?

Het overleg tussen minister Wiebes en Groningen over het versterken van woningen in het aardbevingsgebied is vastgelopen. De provincie heeft het gesprek opgeschort, omdat de minister niet per direct wil beginnen met het versterken van 1588 woningen in Appingedam, Delfzijl, Ten Boer en Overschild. Wiebes wil nieuw onderzoek afwachten, dat eind juli verschijnt.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In Vlaanderen is zeer waarschijnlijk voor het eerst een wilde lynx gefilmd. Twee agenten filmden het dier begin november vorig jaar tijdens een patrouille in Sint-Martens-Voeren, vlak over de grens met Zuid-Limburg. "Het dier is veel te groot voor een wilde kat en heeft een veel te korte staart om een wilde kat te kunnen zijn, maar voor een lynx is het dier dan weer op het randje van ondermaats", schrijft het Landschap vzw. Toch vermoeden verschillende experts dat het om een lynx gaat.

Lynx

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl