NOS WielrennenAangepast

Dumoulin had op meer tijdwinst gehoopt: het is niet altijd feest

Dumoulin: Dennis en Yates deden het relatief beter dan ik

Tom Dumoulin hoopte vandaag in de Giro d'Italia veel tijd te kunnen winnen op rozetruidrager Simon Yates, of op een overwinning in de tijdrit. "Beide is niet gelukt. Dus het is wel een beetje teleurstellend", reageert de Limburger na zijn derde plaats in Rovereto.

In de tijdrit over 34,2 kilometer bracht Dumoulin zijn achterstand op Yates terug tot 56 seconden. Hij pakte 1.15 op de Britse klassementsleider, maar kwam 22 seconden tekort voor de dagzege. Die ging naar de Australiër Rohan Dennis.

Niet altijd feest

"Ik denk dat Yates gewoon een hele goede tijdrit heeft gereden. Ik reed een aardige tijdrit, maar zeker niet een van mijn betere. Ik heb alles gegeven, maar ik had meer gewild en meer gehoopt", aldus Dumoulin.

Dat Dumoulin de afgelopen dagen in de bergen veel moeite heeft moeten doen om bij te blijven in het klassement, vindt hij geen excuus. "Rohan Dennis vecht ook elke dag voor zijn klassement en Yates ook. Beiden doen het relatief beter dan ik. Wat moet je daarvan zeggen? Dat het niet altijd feest is. Ik had het graag anders gezien."

Sunweb-ploegleider Reef: 2.11 goedmaken was moeilijk op dit parcours

De positieve kant van het verhaal is dat Dumoulin zijn tweede plaats in het klassement wel verstevigde. Op nummer drie Domenico Pozzovivo pakte hij 1.58. Thibaut Pinot was zelfs 2.57 trager dan de wereldkampioen tijdrijden. De Fransman verloor zijn vierde plaats daardoor aan Chris Froome. "Dat is mooi, maar de weg naar Rome is nog lang", is de reactie van Dumoulin.

Mentaal lekker

Marc Reef, de ploegleider van Dumoulin, is een stuk minder teleurgesteld dan zijn kopman. "Tom rijdt gewoon een goede tijdrit en hij staat er goed voor", zegt hij.

"Het is mentaal wel lekker dat die ene minuut er niet meer staat, dat het nu 56 seconden is. En we wisten van tevoren dat het moeilijk was om die 2.11 goed te maken op een snel parcours. We hadden ook niet gedacht dat Yates hier zou breken. Hij heeft vleugels en zijn vorm is goed."

Yates heeft de Giro pas gewonnen als hij zondag in zijn roze trui Rome binnenrijdt. Maar Reef beseft wel dat de kans erg klein is dat Dumoulin daar nog een stokje voor kan steken. "Er komen nog drie aankomsten bergop, waarvan twee lastige bergritten. Yates heeft de afgelopen weken aangetoond dat hij er juist dan bovenuit steekt. Dus als alles normaal verloopt, wordt het heel moeilijk."

"Maar... we hebben een paar jaar geleden met Kruijswijk 'een situatie' gehad", roept hij de val van de Nederlander in 2016 in herinnering, wat de rozetruidrager van destijds de eindzege zou kosten. "Dat kan hier ook gebeuren. We moeten zelf de juiste dingen blijven doen, en dan is het hopen op pech bij Yates."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl