Terence Kongolo in Zeist
NOS VoetbalAangepast

Terence is terug bij Oranje: nu laten zien wie Kongolo is

Terence Kongolo is terug bij Oranje. Tweeënhalf jaar na zijn derde en laatste interland - het met 2-3 gewonnen oefenduel met Wales op 11 november 2015 - heeft bondscoach Ronald Koeman de verdediger opgenomen in zijn selectie voor het tweeluik met Slowakije en Italië.

Na een jaar bankzitten in Frankrijk, degradatievoetbal in Engeland en breed uitgemeten rechtszaken met zaakwaarnemers, komt Oranje voor Kongolo als een geschenk uit de hemel.

Vier jaar geleden was hij een van de grootste verrassingen in de selectie van bondscoach Louis van Gaal bij het WK in 2014. Slechts een helftje in het oefenduel met Ecuador had de in het Zwitserse Freiburg geboren verdediger op dat moment gespeeld in Oranje.

Maar Van Gaal zag de potentie van de snelle en sterke verdediger. Kongolo ging mee naar Brazilië en niet voor niets: in het derde groepsduel met Chili (2-0) mocht hij in de 89ste minuut invallen voor gelegenheidsback Dirk Kuijt.

Na het WK, waar Kongolo een bronzen medaille aan overhield, werd flink getrokken aan de toen pas 20-jarige verdediger van Feyenoord. Maar die besloot te blijven in Rotterdam. Met een duidelijk doel: als duurste verdediger ooit de deur van De Kuip dichttrekken.

De coach was tevreden over me, alleen stelde hij me nooit op.

Terence Kongolo over Leonardo Jardim, zijn coach bij AS Monaco

Vorig jaar werd dat doel verwezenlijkt. AS Monaco legde liefst 15 miljoen euro op tafel voor Kongolo. Een prijskaartje, dat verwachtingen oproept. Verwachtingen die niet konden worden waargemaakt.

Want na zijn debuut tegen Olympique Lyonnais (3-2 nederlaag) werd zijn speeltijd steeds minder. "Je bent topsporter en wilt minuten maken. De coach was tevreden over me, alleen stelde hij me nooit op."

En dus stapte hij in de winterstop het kantoortje van trainer Leonardo Jardim binnen. "Ik wilde speelminuten maken. Dat accepteerde hij en zo kwam ik bij Huddersfield."

Bikkelen in Huddersfield

Hij had zijn koffers nog niet uitgepakt of Kongolo mocht aan de bak. Bikkelen in de FA Cup op een koude, grijze winterdag in Bolton. "Een club uit het Championship ook nog, met al die lange ballen. Dat was wel even wennen. Maar ik pas me snel aan."

In Yorkshire werd niet getwijfeld aan zijn capaciteiten. "Door te spelen krijg je vertrouwen", concludeert Kongolo. "Ik ben verdedigend sterker, sneller en slimmer geworden. En door alle tegenslag ben ik mentaal ook veel sterker geworden."

Terence Kongolo in duel met Mohamed Salah

Al is het maar omdat Huddersfield tot de laatste speelronden moest vrezen voor degradatie. Drie wedstrijden voor het einde leek de club zelfs ten dode opgeschreven. "We speelden nog uit tegen Manchester City en Chelsea. En in de laatste wedstrijd kwam Arsenal nog op bezoek. Iedereen dacht dat Huddersfield zou degraderen."

Maar de club van David Wagner, de boezemvriend van Jürgen Klopp, haalde juist tegen de grootmachten het beste in zichzelf naar boven. Na twee remises in Manchester en Londen ging de vlag uit in Yorkshire.

Terence Kongolo viert feest met de fans van Huddersfield na de laatste competitiewedstrijd tegen Arsenal

Over een paar weken meldt Kongolo zich weer in Monte Carlo, maar niet voordat hij weet wat zijn perspectief is bij de nummer twee van Frankrijk. "Ik heb speelminuten nodig. Als dat niet kan bij Monaco, dan ergens anders."

Maar eerst Oranje. Kongolo geniet van het weerzien met oude maatjes als Nathan Aké en Tonny Vilhena, met wie hij in 2011 Europees kampioen onder 17 werd. Net zoals de laatste lichting, die zondag de Europese titel greep.

"Ja, ik heb het gevolgd", zegt Kongolo met enthousiasme in zijn stem. "Het was een spannende en prachtige finale. Ik heb het er nog over gehad met Nathan Aké en Tonny Vilhena. Toen schreven wij ook geschiedenis, nu zij weer. Dat is wel echt mooi om te zien."

Bovenste rij: Boy de Jong, Anass Achahbar, Nathan Ake, Karim Rekik, Terence Kongolo, Daan Disveld, Onderste rij: Jetro Willems, Joris van Overeem, Jean-Paul Boetius, Tonny Vilhena, Memphis Depay

De trainingsstage in Zeist is ook een weerzien met bondscoach Ronald Koeman, de trainer die hem in 2012 liet debuteren bij Feyenoord.

"Ik heb geen contact gehad met Koeman, maar ik denk wel dat hij mij is blijven volgen", aldus Kongolo. "En als je elke week speelt, dan weet je dat het moment kan komen. Nu wil ik de coach laten zien wie Terence Kongolo is."

De spelers van Oranje tijdens de trainingsstage in Zeist

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl